Чинна система відбору шкільних підручників призводила до того, що до шкіл потрапляли підручники, які містили ряд неточностей. Зараз Інститут модернізації змісту освіти розробляє новий порядок конкурсного відбору підручників, повідомив міністр освіти Сергій Шкарлет на своєму каналі в Telegram.

«Проблеми якості шкільної літератури накопичувалися впродовж попередніх декількох років. Наразі чи не щотижня маємо нові скандали через недоречності в підручниках на кшталт «лікувальної соди» або «глінтвейну для розігріву». Це лише незначна частина недоліків, які просто стали публічними. Насправді в підручниках, які друкувалися протягом 2015–2020 років, на жаль, неточностей набагато більше. Таких висновків дійшли експерти Інституту модернізації змісту освіти», — написав міністр.

У новій системі відбору буде дотримано таких принципів:

  • Повні електронні версії підручників будуть доступними на всіх етапах конкурсного відбору;
  • Буде забезпечено відкритість та прозорість проведення кожного етапу конкурсу;
  • Надання підручникам грифів відбуватиметься до початку проведення конкурсного відбору за результатами розгляду їх експертними комісіями;
  • Особливу увагу буде приділено дизайнерському виконанню підручників, дотриманню санітарно-гігієнічних вимог до них.

Окрім того, ІМЗО активізує співпрацю з Національною академією наук, Національною академією педагогічних наук і закладами вищої освіти, які займаються проблемами підручникотворення. Обговорюється можливість апробації підручників перед їх масовим запровадженням у закладах освіти.

Фото https://ua.depositphotos.com.

Поділитися цією статтею