З 1 вересня 2021 року українські школярі харчуватимуться по-новому. 28 липня 2021 року Кабмін затвердив зміни до норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення і відпочинку. 

Мета цього документа — підвищення харчової цінності раціону учнів, покращення якості харчування. У постанові уточнили калорійність за окремими прийомами їжі, уніфікували терміни. 

Те, що зацікавить батьків: за новими правилами дозволено використання соняшникової та кукурудзяної олії. Попередній варіант здивував батьків та викликав паніку серед кухарів, адже дозволялося використовувати лише рафіновану олію, що містить більш ніж 50% мононенасичених жирів і менш ніж 40% поліненасичених жирів. Таким вимогам відповідає, зокрема, оливкова олія, але чи зможуть усі школи перейти на неї? Віднині сумніви зникли: можна вживати звичні олії. 

Також офіційно дозволили використовувати горіхи, насіння, сушені плоди (тобто тепер можна запарювати шипшину, напій якої дуже корисний для збагачення раціону вітаміном С та для зміцнення імунітету). На підвечірок взимку дозволено використовувати заморожені фрукти та ягоди.

А ще доповнено групи харчових продуктів такими цілком новими продуктами, як молоко безлактозне. Є й інші невеличкі зміни: під час приготування страв розширено кількість вершкового масла на одну порцію до 2,5 грамів.   

Якщо йдеться про школи, де учні лише щодня обідають (немає інших прийомів їжі), чай вони відтепер будуть пити лише один раз на тиждень (раніше було два), а сухофрукти, навпаки, їсти частіше, ніж раніше: двічі на тиждень. 

Нові норми передбачають чимало змін, закупівлю нових продуктів. Утім, угоди з постачальниками харчування укладені до кінця цього року, тож радикально оновити раціон буде важко. Саме тому встановлено гнучкий перехідний період на нові норми харчування з 1 вересня 2021 року до 1 січня 2022 року. До того часу ревізію шкільних їдалень щодо нових норм харчування не проводитимуть. 

Поділитися цією статтею