У 2024 році Нобелівську премію з хімії отримали троє вчених: американець Девід Бейкер, британець Деміс Гассабіс й американець Джон М. Джампен. Як повідомили у Фонді Нобеля, вчені отримали премію за відкриття у сфері білкових досліджень.

Що означають їхні відкриття для нас вже сьогодні, який вплив вони матимуть на майбутнє? Пояснення простими словами від Лариси Романишин, вчительки хімії, фізики та біології зі Львівщини, яка стала переможницею в номінації «Учитель хімії» в Global Teacher Prize Ukraine 2024:

«Уявіть собі, що в майбутньому ми зможемо створювати білки, які можуть розпізнавати і знищувати ракові клітини або розкладати пластикові відходи і очищати забруднені водойми. Завдяки новим методам передбачення структур білків, медична наука може отримати нові інструменти для боротьби з хворобами, такими як СНІД, COVID-19 або інші вірусні інфекції. Це може призвести до справжніх революцій у медицині та екології».

І лише медичними винаходами не обмежиться, продовжує Лариса Романишин:

«Розробка нових білків створює можливості не лише для науки, але й для бізнесу. Компанії можуть використовувати їх для створення інноваційних продуктів, таких як біопаливо чи продукти харчування. Це може стати основою для нових стартапів і бізнес-моделей».

У 2003 році Девід Бейкер вперше створив білок, який раніше не існував у природі. З того часу його команда розробила безліч інноваційних білкових структур для ліків, вакцин, наноматеріалів і навіть маленьких сенсорів. У 2020 році Деміс Гассабіс і Джон Джампер винайшли штучний інтелект AlphaFold2, який навчився передбачати структуру білків і те, як вони складуться у тривимірні форми. За допомогою цієї ШІ-моделі вченим вдалося передбачити структури практично всіх з 200 мільйонів білків, відомих науці.

«Вони розробили нову модель, яка використовує штучний інтелект (ШІ) для передбачення форм (структур) білків. Це означає, що тепер вчені можуть створювати нові білки, які раніше не існували в природі, і точно передбачати, як вони виглядатимуть.

Білки — це біополімери, які виконують багато важливих функцій в нашому організмі. З них побудовані клітини, вони виконують роль ферментів, які прискорюють хімічні реакції, і навіть беруть участь у захисті від хвороб. І саме їхня будова (структура) визначає, як вони функціонують. Це як ключ і замок: тільки правильно підібраний ключ може відкрити замок. Якщо структура білка неправильна, він не зможе виконувати свою функцію», — додає переможниця в номінації «Учитель хімії» в Global Teacher Prize Ukraine 2024.

7 жовтня стартував Нобелівський тиждень, під час якого стануть відомі власники цієї престижної премії за 2024 рік. Вже визначені лауреати з медицини та фізіології, з фізики. Вже завтра назвуть переможців у галузі літератури, а 11 жовтня стане відомий власник Нобелівської премії миру-2024. Лауреата премії Шведського центрального банку з економічних наук пам’яті Альфреда Нобеля оголосять 14 жовтня.

Поділитися цією статтею