Бельгійські нейробіологи довели, що можна навчитися нового швидше, якщо робити це… у незнайомому місці. Вчити уроки чи готуватися до ЗНО вдома чи в знайомому кафе  куди гірша ідея, ніж у незнайомому. А уроки просто неба під час екскурсій туди, де школярі раніше не були, стануть у рази ефективнішими, ніж у кабінеті, згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Neuron.

Хоча це може видатися дивним, оскільки здається, що незнайома обстановка відволікає, а не сприяє навчанню, та наука доводить, що все навпаки. Нова обстановка змушує організм посилено виробляти дофамін  гормон, який відповідає за систему заохочень. У людини покращується настрій, підвищується мотивація, з’являється відчуття задоволення. Викид дофаміну також змушує мозок швидше сприймати та довше утримувати інформацію, тобто посилює асоціативну пам’ять.

Коли нам треба щось швидко вивчити, треба частіше вириватися з рутини, порушувати свій розпорядок дня та знаходити незнайомі місця. Не потрібно нічого незвичного, красивого або вишуканого, достатньо того, що воно просто інше. Така сама на вигляд лавка біля звичайнісіньких дерев, але в новому парку буде досить незвичною для мозку.

Поділитися цією статтею