ЗНО частіше показує заслуги репетиторів і спроможності батьків, а не рівень шкіл, — зауважили Лілії Гриневич під час старту «Школи освітніх управлінців», спільного проєкту Києво-Могилянської бізнес школи та «Освіторії». 

Пані міністр освіти і науки відповіла, що категорично проти такого оцінювання закладів. Окрім того, завдання ЗНО будуть поступово трансформувати відповідно до нового держстандарту та міжнародних критеріїв:


«Ми не маємо права питати те, чого не вчимо. Тому ЗНО заточене на вимоги старої школи, на старий держстандарт. Тоді як новий стандарт початкової освіти, який впроваджений тепер у перших класах, оцінює зовсім інші речі.

У свідоцтві досягнень, яке ми зараз даємо дітям, окрім знання таблички множення, вміння читати й писати, є ще такі критерії, як вміння брати відповідальність, вміння спілкуватися в групі та інші.

Тому в ЗНО ми будемо трансформувати потрохи завдання, але це не можна зробити різко».


Фото: Женя Перуцька, KMBS

Міністерство освіти розглядає результати ЗНО лише як один із критеріїв успішності шкіл:


«Не можна оцінювати школи за результатами ЗНО, я категорично проти, це наша офіційна позиція. Це один із критеріїв, але сьогодні в Україні школи беруть дітей в різний спосіб (за територіальним принципом — тільки в початкову школу). А далі йде конкурсний відбір.

Є школи, де діти з дуже забезпечених сімей, це означає, що в них гарантований репетитор. Є школи, де беруть дітей талановитих за певним спрямуванням.

Як можна результати фізико-математичного ліцею порівнювати зі звичайною школою?»


Трансляція всього виступу Лілії Гриневич про освітні зміни на «Школі освітніх управлінців»

Для достовірного оцінювання потрібні будуть завдання, які визначають рівень компетентності, а не просто тести. Та для їх написання в Україні поки що бракує фахівців:

«Україна минулого року взяла участь в PISA. Це найбільш авторитетне порівняльне міжнародне дослідження успішності 15-річних учнів. І їх завдання жорстко компетентнісні. Коли оголосять результати і відкриють завдання, ми зрозуміємо, як наші діти виконували ці завдання і на якому ми місці у світі. Мистецтво написання компетентнісних завдань — це як мистецтво писати вірші».

Систему оцінювання будуть змінювати паралельно із тим, як запроваджуватимуть новий державний стандарт, підсумувала Лілія Гриневич на «Школі освітніх управлінців».

Поділитися цією статтею