«ВВС News Україна» у прямому ефірі оголосила імена переможців літературної премії «Книга року ВВС» у трьох номінаціях. Одна з них — «Дитяча Книга року BBC — 2020».

Переможець у кожній номінації отримає грошову премію в розмірі гривневого еквівалента £1,000.

У 2020 році журі присудило перемогу дитячій книжці «Мед і Паштет. Фантастичні вітрогони» Уляни Чуби (видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА»), звертаючи увагу на сатиричний бік твору.

«Мед — це ведмідь-українець, родина якого розорилася через мед, і тепер він на заробітках у Європі підпрацьовує викидайлом у ресторані. Паштет — його друг, кролик, француз і кухар.

Вони знайомляться в тому ж таки ресторані, і тут дорослий читач трохи нервує, чи не перетвориться книга на фільм «Рататуй»… Але ні — друзяки одразу ж лишають ресторан з метою відкрити власну кав’ярню», — розповідає про зав’язку сюжету учасниця журі Світлана Пиркало.

Утім, попри гумористичні пригоди й іронічний погляд на українську дійсність, яку намагаються підкорити тваринки-персонажі, питання в книжці піднято цілком серйозні.

«Герої зустрічають на своєму шляху серйозні, дорослі проблеми: корупцію, забруднення довкілля, військову окупацію, як Гекльберрі Фінн зустрічав рабство і насильство (хоч Марк Твен писав той роман все-таки не для дітей)», — зауважує Світлана Пиркало.

Книгою року BBC — 2020 став роман Сергія Сергійовича Saigon «Юпак» (видавництво «Білка»).

А премію в номінації Книга року ВВС — Есеїстика — 2020 здобула збірка есеїв Оксани Забужко «Планета Полин» (видавництво «Комора»).

Фото https://ua.depositphotos.com.

Поділитися цією статтею