Через прогалини в шкільній освіті сьогодні втрати доходів у дорослому житті учнів можуть бути більшими за 10%. Також освітні втрати в майбутньому вплинуть на ВВП усієї країни.

Зазначив у своєму дописі освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

Зокрема, він посилається на дослідження Світового банку. У ньому зазначено: через пандемію та війну освітні втрати в Україні можуть становити більш ніж рік.

Освітній омбудсмен також відповів на тезу про те, що компенсація освітніх втрат зараз призведе до перевантаження учнів в умовах хронічного стресу.

«Хочу зауважити, що якісно організоване компенсаційне навчання в колективі дітей допоможе їм впоратися зі стресом, і під час такого навчання варто організувати надання психологічної допомоги. А відповідні заняття можна організувати не лише зараз, а навесні та на початку літа. Бажано, щоб таке навчання проходило в невимушеному форматі, який можна запланувати спільно з батьками. Як варіант, це може бути пришкільний табір у червні з навчанням з основних предметів», — рекомендує омбудсмен.

Він наполягає: заклади також можуть вже зараз самостійно розробити стратегію компенсації освітніх втрат і знайти донорів для її реалізації. Така стратегія в ідеалі має бути обговорена з батьками.

«Важливо пам’ятати, що надолуження освітніх втрат в Україні не є миттєвим процесом, а вимагає довгострокової роботи та взаємодії між державними установами, освітніми установами та суспільством», — зауважив Сергій Горбачов.

Про те, як таку стратегію розробити та де знайти для неї фінансування, можна почитати у великому матеріалі на сайті відомства.

Поділитися цією статтею