Положеннями нового законопроєкту пропонується зменшити навчальне навантаження викладачів із 600 годин до 400–500 годин на рік залежно від обсягу наукової роботи, яку здійснюють викладачі ЗВО.

Про це розповів Оксен Лісовий.

Ідеться про освітній законопроєкт №9600, який нещодавно зареєстрували у Верховній Раді.

«Така зміна наблизить нас до практики навантаження викладачів ЗВО у країнах ЄС, а також стимулюватиме наукову роботу в наших університетах. У разі якщо викладачі зосереджуються суто на навчальній роботі, справедливо буде кваліфікувати їх як педагогічних працівників і не вимагати імітувати наукову роботу. Як правило, це викладачі-практики, які надають студентам актуальні професійні знання, а також викладачі іноземних мов, яким необов’язково проводити наукові дослідження», — коментує Оксен Лісовий.

Також у ВР нещодавно зареєстрували ще один законопроєкт — №9601. У разі його ухвалення учені звання будуть присвоювати безспосередньо заклади своїм співробітникам, а інші заклади (за потреби) зможуть визнавати ці звання без втручання міністерства. Цим планують зменшити навантаження на МОН. До того ж він передбачає передання функції ліцензування освітньої діяльності від МОН до Державної служби якості освіти.

«Провідна функція міністерства — формування державної політики у сфері освіти і науки», — наголосив на актуальності таких змін міністр.

Поділитися цією статтею