Національна премія Global Teacher Prize Ukraine відзначила вчителів-новаторів в особі Ірини Сокол із Запоріжжя. Минув лише тиждень війни, як вона долучилася до 75 педагогів з усієї України, що організували волонтерську дистанційну школу. Ірина та її колеги безоплатно навчали тисячі дітей-переселенців із Луганської, Донецької, Харківської, Миколаївської та інших областей, а також із-за кордону. Ірина Сокол викладає інформатику, тож окрім традиційних уроків, вона почала проводити вебінари з цифрової грамотності та безпеки, пояснювати технології маніпуляції та фейкових новин дітям і дорослим.

Вчителька інформатики із Запоріжжя Ірина Сокол

— Ми зрозуміли, наскільки важливо під час війни бути освіченим, знати цифрові технології, адже зараз триває також інформаційна війна, — вважає вчителька.

Нагороджував Ірину заступник міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT Олександр Борняков. В особі Ірини Сокол заступник міністра подякував усім педагогам-новаторам, які надійно тримають освітній фронт України. Окрім нагороди Global Teacher Prize Ukraine, Ірина отримала подарунок від Мінцифри — зйомку в освітньому серіалі «Дія. Цифрова освіта».

— Міністерство цифрової трансформації всіляко підтримує розвиток сучасного формату освіти України, особливо IT-освіти та загалом цифрової грамотності. І сьогодні ми бачимо, як учителі-новатори застосовують інноваційні технології навіть під час війни: вони втілюють креативні ідеї, експериментують та розвивають любов дітей до комп’ютерних наук, — сказав Олександр Борняков під час церемонії нагородження.

— Присвячую цю нагороду своїм учням: тим, хто зараз в окупації, за кордоном, тим, хто залишається під повітряними тривогами у Запоріжжі, і, звісно, колегам-учителям, які в надскладних умовах продовжують навчати наших дітей, — каже Ірина Сокол після церемонії.

Олександр Борняков вручає відзнаку Ірині Сокол

Зі сцени вона подякувала всім захисникам і захисницям України і зізнається, що найбільше пишається своїм братом, який зараз перебуває на фронті. На запитання, якими є вчителі війни, відповідає:

— Вчителі війни — це звичайні люди, але вони дуже добре розуміють цінність освіти і що саме вони виховують майбутнє нашої нації. З 24 лютого ми побачили, що знання цифрових технологій, 3D-друку, математики, мови рятують нашу країну. Тому я дякую всім учителям за те, що ви продовжуєте викладати: біля розбомблених будинків, в укриттях, вночі після повітряних тривог — ви й далі навчаєте наше майбутнє покоління. За це вам низький уклін.

Нагадаємо, партнер премії, Програма сприяння громадській активності «Долучайся», що фінансується агенством США з міжнародного розвитку USAID та здійснюється Pact в Україні, подарував планшети всім героям освітнього фронту, чиї історії розповіли в телемарафоні.

Поділитися цією статтею