До 150-ї річниці від дня народження презентували перше за часів незалежності повне видання творів Лесі Українки, повідомляє УНІАН.

14-томник вийшов накладом у 1,5 тис. примірників. Видання отримають бібліотеки та українські посольства в різних країнах світу.

Також кожен том окремо можна безкоштовно завантажити на сторінці Українського інституту книги.

Видання поділене тематично і жанрово за такими напрямами-блоками:

  • драматургія (1–4-й томи),
  • поезія та ліро-епічні поеми (5-й том),
  • художня проза (6-й том),
  • літературна критика та публіцистика (7-й том),
  • переклади (8-й том),
  • записи народної творчості та пісні, записані з голосу Лесі Українки (9-й том),
  • «Стародавня історія східних народів» та конспекти, виписки, нотатки (10-й том),
  • листування (11–14-й томи).

З початку 2020 року над підготовкою 14-томника працювали 14 команд, до складу яких входили 30 фахівців — це провідні науковці Волинського національного університету імені Лесі Українки та низки інших навчальних і наукових інституцій за підтримки Українського інституту книги і Міністерства культури та інформаційної політики України.

Літературознавиця, докторка філологічних наук Віра Агеєва, яка увійшла до редакційної колегії видання, зазначила на презентації, що в радянські часи творчість письменниці була цензурована, її намагалися видати за «пролетарську» письменницю.

«Лесю Українку у нас відбирали, як могли. І зрозуміло чому — вона нас повернула під небо Європи, до європейської культури, від якої ми були відлучені, від об’єднаної цілісності на засадах християнської та античної традицій. Тому це видання свідчить про зрілість нашої культури. А нам лишилося його прочитати», — сказала Агеєва.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко зауважив, що цей наклад буде повністю роздано, втім, припустив можливість додруку комерційного накладу.

«Ми над цим подумаємо. Це видання зроблено за державний кошт, і було б ніяково його продавати. Роздамо цей наклад. Проте ми зробимо (комерційний тираж видання). Міністерство зробило свою справу, підготували це видання, а далі може бути підписка, може бути абонемент, адже вже є технічна можливість для друку нових накладів», — підсумував міністр.

Фото УНІАН.

Поділитися цією статтею