Традиційно, редакція Collins Dictionary визначила слово року. Це — одне зі слів, які справили найбільший вплив на суспільство. Не всі популярні вирази пов’язані з коронавірусом, пишуть на сторінці словника.

Відповідно до словника Collins Dictionary, «локдаун» — це «введення суворих обмежень на виїзди, подорожі, соціальну взаємодію й доступ до громадських місць», і за останній рік частота використання цього слова різко зросла. Аналітична база даних Collins Corpus обсягом 4,5 млрд слів, що містить матеріали вебсайтів, книг і газет, а також радіо- й телезаписи, зареєструвала зростання частоти вживання слова на 6000%. Для порівняння, у 2019 році було зареєстровано 4000 випадків використання слова «локдаун», а у 2020 цей показник перевищив чверть мільйона.

У Collins пояснили походження слова року. Воно з’явилося з тюремної лексики. Початково, локдаун — це коли ув’язнених не випускають з камер за порушення. Але в 2020 році значення цього слова змінилося.

Більшість слів, які увійшли в першу десятку претендентів на «слово року», у 2020 році були пов’язані з коронавірусом.

Серед претендентів були:

  • вимушена відпустка (furlough);
  • стратегічний співробітник (keyworker) — це не лише лікарі, медсестри, а й збирачі відходів, поштовий персонал та працівники технічного обслуговування — усі ті, хто підтримує життєдіяльність суспільства;
  • Мегсіт (Megxit) — новостворене слово, яке означає зречення принца Гаррі та його дружини Меган Маркл королівських обов’язків, що відбулося на початку року. Аналогія Brexit, виходу Великої Британії з ЄС;
  • самоізоляція (self-isolate);
  • соціальне дистанціювання (social distancing);
  • тіктокер — активний користувач додатка TikTok;
  • mukbang — запозичене з корейської слово, що означає відео, на якому учасник з’їдає велику кількість їжі для розваги глядачів.
Поділитися цією статтею