У ніч проти 27 жовтня — о 4:00 за київським часом — годинникову стрілку слід перемістити на позначку 3, тобто на годину назад.

Мобільні телефони і гаджети зі зв’язком з інтернетом зроблять це автоматично, вручну стрілки треба перевести у механічних годинниках.

Цього разу переведення годинників мало б статися востаннє, Верховна Рада ще влітку ухвалила відповідний законопроєкт. Втім його досі не підписав Президент, отже у документа вже немає шансів повернутися в парламент на доопрацювання (на це Президенту дається 15 днів для ветування). Таким чином продовжується дія закону, згідно із яким годинники в Україні переводять двічі — наприкінці березня і наприкінці жовтня.

На українській території з літнього — на зимовий та із зимового — на літній час переходять з 1981 року. Це пояснюють потребою економити електроенергію і можливістю ефективніше використати світловий день.

Майже усі країни Європи роблять це. Який вплив мають зміни на організм  — читайте у статті «Переводимо годинники: як звикнути до змін і що думає мозок про загравання з часом?»

Поділитися цією статтею