Номінацію «Вибір серцем» організовує телеведуча «1+1» і кураторка соціального проєкту «Право на освіту» Наталія Мосейчук п’ятий рік поспіль. Сьогодні цю нагороду отримали дві вчительки — Тетяна Вакулюк з Дніпра та Уляна Буцяк зі Стрия Львівської області.

За доброю традицією кураторка проєкту «Право на освіту» Наталія Мосейчук вручила дві нагороди у власній номінації «Вибір серцем» і відзначила вчителів — освітніх терапевтів, які лікують знаннями та відкривають світ своїм учням.

Першу нагороду отримала Тетяна Вакулюк з Дніпра. Минуло 9 років з її першого уроку в лікарні. Зараз для 30 маленьких пацієнтів — учнів 1–11-х класів Школи Супергероїв у Дніпропетровській обласній клінічній лікарні «Фтизіатрія», яку відкрили минулого року разом з проєктом «Право на освіту», пані Тетяна викладає близько 20 предметів — від математики для першачків до англійської для старших. Тетяна — наставник і друг, освітній терапевт, яка робить перебування дітей у стінах лікарні не таким тяжким.

«У 2013 році спробувала себе лікарняним вчителем і піти вже не змогла. Це те відчуття, коли розумієш, що потрібен тут і зараз», — говорить Тетяна.

І вперше разом з благодійною організацією «Восток SOS» Наталія віддала нагороду волонтерці — вчительці української мови та зарубіжної літератури із села Тейсарів Стрийського району на Львівщині Уляні Буцяк. Коли багато хто шукав кращої долі, їдучи зі зруйнованих війною міст сірої зони, вона вирушила вчителювати у прифронтове Щастя в межах волонтерської програми «Вчителі-волонтери Луганщини». Знала, що викладатиме не тільки свої профільні предмети — у школах на лінії розмежування катастрофічно не вистачає вчителів.

«Діти мають знати, що є більший світ, і цей світ теж про них думає».

Вже у жовтні у волонтерську місію «Восток SOS» на Луганщину поїдуть наступні волонтери. Програма фінансується Міністерством закордонних справ Естонії, впроваджується БФ «Восток SOS» у партнерстві з естонською організацією MONDO.

Кожен переможець отримав по 80 тис. гривень. Загалом фонд номінації «Вибір серцем» у 2021 році становить 160 тисяч гривень — це більше, ніж у попередні роки.

Нагороду вчителям вручила особисто кураторка премії Наталія Мосейчук:

«Я люблю свою премію «Вибір серцем», бо вона — про унікальних людей. Про тих, хто часто буває в сиротинцях, в дитячих будинках-інтернатах, в лікарнях. Вона про тих, хто часто чує дорослі запитання: «Чи я буду жити», «Чому мене залишили батьки?», «Який сенс буття?» Це надзвичайно сміливі люди, тому що вони відповідають на ці запитання».

Церемонія проходить за підтримки Українського культурного фонду.

Поділитися цією статтею