Підвищення зарплати вчителям у січні та квітні анонсував очільник Міністерства освіти і науки Оксен Лісовий, виступаючи в прямому ефірі 1+1. Тож днями у деяких виданнях почали згадувати ці слова, а педагоги — очікувати збільшення зарплатні. Коли воно може відбутися, чи було б відчутним таке зростання та що змінилося у оплаті праці вчителів з підвищенням мінімальної зарплати?

— Освітню субвенцію збільшено на 15,5 мільярдів гривень, — в ефірі 1+1 розповів очільник МОН Оксен Лісовий. — Більша частина субвенції — це кошти на зарплати вчителів. Уряд планує підвищення у два етапи. Перший етап з січня на 10,4%, другий — з квітня на 12,6%. 

— Педагоги говорять, що по факту нічого не зміниться, а підвищення як такого не відбудеться. — зауважила ведуча каналу 1+1 під час прямого етеру. 

— Ми розуміємо, які пріоритети в країні, а це оборона. Розуміємо, що були зняті певні виплати, були зменшені певні виплати, безумовно. Але важливо те, що вони повертаються, відновлюються та підвищуються, — відповів тоді в ефірі Оксен Лісовий. 

Таке підвищення було закладено  Пояснювальною запискою до проєкту Державного бюджету України на 2024 рік та передбачено видатки на «встановлення посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС з 1 січня 2024 року у розмірі 3195 грн, а з 1 квітня 2024 року — 3600 грн».

Як пояснив юрист Олександр Брижак, підвищення посадового окладу з 01 січня та 01 квітня 2024 року також передбачалося проєктом постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери». 

КМУ не прийняв цей проєкт постанови у вищевказаному вигляді. Прийнята від 12 січня 2024 року постанова КМУ «Деякі питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» встановлює наступне: «Посадові оклади (тарифні ставки) з 1 січня 2024 р. розраховуються, виходячи з розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1 тарифного розряду 3195 гривень». Тобто відсутнє підвищення посадового окладу з 1 квітня 2024 року.

Ставки педагогічних працівників, як і інших бюджетних працівників, обчислюють за Єдиною тарифною сіткою розрядів і коефіцієнтів з оплати праці. Посадові оклади встановлюють на основі посадового окладу базового першого тарифного розряду. Його розмір має важливе значення. Інші оклади перераховуються на основі тарифних коефіцієнтів, що відповідають тарифним розрядам.

Оклад молодих вчителів без категорії, найнижчий, згідно з законодавством, відповідає 10 або 11 тарифному розряду, що нині становить 5815 грн та 6294 грн. Другої категорії — 12 розряду, нині 6773 грн.  Першої категорії — 13 розряду, наразі це 7253 грн. Вищої категорії — 14 тарифному розряду, що становить 7732 грн.  Утім, ставка не може бути меншою за мінімальну зарплату в країні. Якщо оплата праці нараховується в розмірі окладу без надбавок, автоматично вводиться доплата до мінімальної зарплати. З 1 квітня 2024 року вона визначена як 8 тис. грн, згідно зі ст. 8 Закону «Про Державний бюджет України на 2024 рік». Таким чином, менш як 8 тис. грн вчитель не отримуватиме в будь-якому разі. З іншого боку, склалася сумна ситуація, коли у 2024 році фактично усі вчителі мають однакову ставку, незалежно від професійного досвіду, складності роботи, відповідальності.

Якщо ж підвищення на 12,6%  відбудеться, вчителі першої та вищої  категорії знову матимуть хоча б трішки вищий оклад, ніж мінімальна зарплата в країні (відповідно на 172 грн та на 712 грн). 

Освітяни сподіваються, що підвищення ставки все ж буде погоджено урядом, але вже з 1 липня 2024 року. Адже, наприклад, саме такі терміни були вказані у листі Мінфіну від 07.08.2023 р. № 04110-08-2/21527. Втім, це лише прогнози. 

Також додаткові гроші можуть залишитися лише на папері. Адже у соцмережах обговорюють сумну практику: місцева влада скасовує певні надбавки після підвищення зарплати. Часом це означає зменшення реальних виплат на руки педагогічним працівникам. У деяких регіонах ще торік скасували майже всі надбавки. Громади під час воєнного стану шукають будь-які шляхи для економії фінансів.

Важливо пам’ятати, що ставка — це лише частина зарплати вчителів, яка складається ще й з надбавок. Зокрема, це можуть бути: 

  • надбавка за вислугу років;
  • надбавка за класне керівництво;
  • надбавка за престижність посади;
  • винагорода за сумлінну працю;
  • допомога на оздоровлення в разі надання щорічної відпустки;
  • доплата за перевірку зошитів.

Доплата за перевірку зошитів становить:

  • у 1–4-х класах — 15%;
  • з математики — 15%;
  • з іноземної мови/креслення/технічної механіки (конструювання) — 10%;
  • з мови та літератури — 20%.

Загалом передбачено різним категоріям вчителів у різних регіонах до 60 надбавок. Тобто система оплати праці освітян передбачає маленьку базову ставку та купу надбавок. Їхнє призначення має недостатньо чіткі критерії, часто залишить від суб’єктивного підходу керівників шкіл, ситуації у регіоні, ставленні до сфери освіти місцевої влади тощо. Саме тому в МОН планують радикально змінити принцип оплати праці вчителів, зробити його більш прозорим. Оклад планують збільшити, аби зарплата не залежала від надбавок. 

— Хочемо, щоб базова частина зарплати (оклад) була близько 80%, ще близько 20% — надбавки, —  повідомив Оксен Лісовий, а також підкреслив, що однією з ключових цілей є вийти з єдиної тарифної сітки. 

Вже у 2024-2025 роках міністерство має запустити пілотний проєкт нового формату оплати праці в 500 школах.


Поділитися цією статтею