Речниця МВС Альона Матвєєва під час брифінгу заявила про те, що очне навчання в Україні розпочнеться з 1 вересня лише в тих закладах освіти, які повністю відповідатимуть вимогам безпеки в умовах воєнного стану.

«За свої парти школярі зможуть повернутися лише в тому випадку, якщо буде дотримано всіх норм безпеки. Усі заклади освіти, які не дотримуватимуться відповідних норм, не відновлять очне навчання», — сказала вона.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль доручив органам влади організувати регулярні навчання з евакуації школярів у бомбосховища, проводити уроки безпеки, гарантувати умови в укриттях та створити можливість для навчання там.

Речниця МВС зазначила, що рішення про форму навчання буде ухвалюватись окремо в різних регіонах, а згідно з проєктом МВС Безпечне освітнє середовище, служби міністерства мають відвідати всі навчальні заклади, а до програм предмету Захист України для 6-11 класів внесуть відповідні зміни.

Співробітники ДСНС перед початком навчального року повинні перевірити усі навчальні заклади і бомбосховища на предмет безпеки та провести профілактичні заходи з освітянами.

Матвєєва додала, що також планується розробити Азбуку безпеки для школяра середньої школи та мобільний застосунок з відповідями на запитання щодо безпеки.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський відповів на петицію про заборону очного навчання у закладах освіти під час воєнного стану та попросив Дениса Шмигаля розглянути це питання.

Кабінет міністрів рекомендував школам розпочати навчальний рік 1 вересня, а університетам — 15 серпня, за винятком перших курсів.

За словами Шкарлета, у разі небезпеки формат навчання може бути дистанційним чи змішаним, а очна форма можлива лише за погодженням з обласними та Київською військовою адміністрацією. Він також сказав, що батьки, які не хочуть віддавати дитину на очне навчання, можуть обрати інший формат — дистанційний, індивідуальний або екстернат.

Поділитися цією статтею