З червня по жовтень у музеї Острозької академії буде представлено проєкт «Цифровізація мистецьких колекцій Музею історії Національного університету «Острозька академія», що переміг у програмі «Диджиталізація» від Українського культурного фонду (УКФ).

Задум полягає у створенні онлайн-галереї, де будуть представлені цифрові копії 108 творів мистецтва, об’єднані у три віртуальні колекції, що відповідають трьом авторським мистецьким зібранням, котрими володіє університет. Це колекції скульптур Петра Капшученка (1915–2006) та Міртали Пилипенко (1929 р. н.) і живописні роботи мистецтвознавця Володимира Овсійчука (1924–2016). Після завершення проєкту всі охочі зможуть детально розглянути картини та 3D-копії скульптур у високій роздільній здатності. За технічну сторону проєкту відповідає команда фахівців з ГО «Студія розвитку туристичного іміджу малих міст».

Про митців. Петро Капшученко та Міртала Пилипенко — це українські скульптори зі світовим ім’ям, які мають схожу долю. Народилися в Україні, але після Другої світової війни опинилися за кордоном. Перший працював в Аргентині та США і відомий як автор творів малої камерної пластики, а також монументальних робіт. Міртала Пилипенко проживає в Сполучених Штатах і працює в напрямку символізму. Її роботи прикрашають багато музеїв та галерей світу.

Володимир Овсійчук не був професійним художником. Він викладав у Львівській академії мистецтв і знаний, найперше, як учений, автор монографій та статей з мистецтвознавства. Але як фахівець з теорії кольору просто не міг не малювати. Згодом була організована персональна виставка його картин в НаУОА.

До повномасштабного вторгнення колекції скульптур перебували в постійній експозиції. Нині більшість робіт перебувають у сховищі і недоступні для огляду. Створення віртуальних колекцій уможливить доступ до творів мистецтва кожному, хто забажає. А підготовлені фахівцями детальні каталоги можна використати в освітньому процесі. Результати проєкту скоро стануть доступними на сайті Музею історії НаУОА за посиланням.

Переглянути
Поділитися цією статтею