За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, упродовж 41-го тижня 2018 року на кір захворіли 707 людей – 189 дорослих і 518 дітей. Це суттєво більше ніж попереднього тижня – майже на 28%. Про це повідомляє прес-центр міністерства.

Наразі значні спалахи кору спостерігаються в селі Петранка на Івано-Франківщині та в селах Копистирині і Рахні-Лісові на Вінниччині, де довелося закривати школи на карантин.

Тим часом, 392 тис. доз вакцини «М-М-Р ІІ» компанії «Мерк» (Merck Vaccines) з США для профілактики кору були закуплені ЮНІСЕФ за кошти держбюджету на замовлення МОЗ і доставлені в рамках державної програми імунізації та у відповідь на спалах кору, що триває в Україні. Таким чином, в Україні наявна достатня кількість вакцин: з новою поставкою загальна їхня кількість перевищує 1 млн доз.

Зробити безоплатне щеплення КПК та надолужити пропущені дози вакцини можна усім дітям до 18 років, а також військовим, учасникам Операції об’єднаних сил, студентам, освітянам і медикам.

МОЗ також зазначає, що найбільше хворіють на кір діти у віковій категорії 5-9 років (їх частка становить 41% серед усіх дітей). Це ті діти, які не отримали другу дозу вакцини проти кору вчасно, через що у них не виробився імунітет до хвороби. В рамках посиленої імунізації відсоток дітей, які вчасно отримали 1-шу дозу вакцини, становить лише 29,5% (найменше – у Чернівецькій, Тернопільській, Одеській, Івано-Франківській та Закарпатській областях). А відсоток тих дітей, які вчасно отримали дві дози, іще менший – 24,3% (найменше – у Запорізькій, Тернопільській, Закарпатській, Чернівецькій, Івано-Франківській областях).

Поділитися цією статтею

Пов’язані теги