Міністерство освіти і науки заявляє, що затверджений парламентом Указ Президента України, яким запроваджується воєнний стан у 10 областях терміном на 30 днів, наразі жодним чином не впливає на звичну роботу закладів освіти. Про це повідомляється на сайті МОН.

Жодних змін у роботі закладів освіти не передбачається. Це, зокрема, стосується також і роботи закладів, що розміщені на території 10 областей, де запроваджено воєнний стан: Вінницька, Луганська, Донецька, Запорізька, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Чернігівська, Херсонська області, а також це стосується внутрішніх вод Азово-Керченської акваторії. Змін щодо пропускного режиму в закладах, графіка їхньої роботи тощо наразі також не передбачається.

Однак, за потреби, у майбутньому можуть бути посилені заходи безпеки. «Будь-які зміни можливі виключно тоді, якщо цього потребуватиме захист країни та, передусім, безпека наших дітей. У разі змін батьки, вчителі та інші зацікавлені особи одразу отримають усю необхідну інформацію», — зазначила міністр Лілія Гриневич.

Зокрема, в умовах воєнного стану військовим адміністраціям (у разі їх створення) може бути надано можливість впливати на забезпечення закладів освіти, встановлювати посилену охорону, використовувати їхні потужності та майно, більш гнучко здійснювати кадрову політику, а також регулювати роботу закладів, зокрема, запроваджувати комендантську годину. Однак поки що таких дій не передбачено.

Міністерство також попрохало зберігати спокій. «Я б хотіла попросити і вчителів, і батьків з увагою поставитися до дітей. Вони мають почуватися у безпеці — емоційній та фізичній. Це обов’язкова умова для успішного навчання та розвитку, і це та частина роботи, яка найперше залежить від нас дорослих», — наголосила Лілія Гриневич.

Поділитися цією статтею