Пресслужба МОН повідомила про оновлення шкільної програми у звʼязку з повномасштабним вторгненням росії. Дітям більше розповідатимуть про війну та про безпеку під час бойових дій.

На уроках історії дітям представлятимуть СРСР як державу імперського типу. Окремий блок буде присвячений російсько-українській війні, діти вивчатимуть, що таке «русскій мір», «рашизм» та політика русифікації.

На уроках «Захист Вітчизни» посилять військово-патріотичну складову. Більше розповідатимуть про сучасну війну та про українських героїв. Також оновили рекомендації з військової та медичної підготовки.

На уроках «Основи здоровʼя», особливо в початкових класах, більше уваги приділятимуть безпеці в умовах воєнного стану. Дітям розповідатимуть про сигнали тривоги, укриття, мінну безпеку та про алгоритм дій під час обстрілів.

На уроках правознавства додадуть більше термінів з міжнародного гуманітарного права, повʼязаних із російсько-українською війною.

На уроках географії вивчення країн буде повʼязане із сучасною війною. Також окремою темою в блоці «Країни Азії» зʼявиться вивчення Республіки Корея.

На уроках літератури замість російських та білоруських авторів будуть вивчати твори світових письменників. Ті автори, які писали російською, але були тісно повʼязані з Україною, зокрема Гоголь, Короленко, Булгаков, у програмі залишаться.

Із переліку рекомендованих для вивчення повністю вилучені програми «Література (російська та зарубіжна)», «Російська мова (5–9-й класи)», програми з російської мови для 10–11-х класів, «Російська мова та література (10–11-й класи)».

Поділитися цією статтею