З 7 по 30 листопада в рамках підготовки до розробки системи моніторингу початкової освіти у 59 школах проходитиме перевірка читацької й математичної компетенції учнів. Оскільки теперішні 4-класники ще не опанували навчальну програму початкової школи, у пілотному проекті братимуть участь учні 5-х класів з 13 регіонів:  м. Київ, Вінницька, Дніпропетровська, Донецька, Житомирська, Івано-Франківська, Київська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Рівненська, Харківська, Херсонська області.  До дослідження залучать лише ті навчальні заклади, що потраплять до репрезентативної вибірки. Про це повідомляє МОН.

За результатами такої перевірки буде визначено, перш за все, якість викладання, налагоджено технологію моніторингу та розроблено тестові зошити. У тестових зошитах з читання міститимуться невеликі тексти, в яких школярі повинні будуть знайти певну інформацію, проаналізувати та проінтерпретувати її, відповісти на запитання. Тестування з математики буде спрямоване на перевірку знань і вмінь учнів під час розв’язання задач з таких тем, як «Числа і вирази», «Геометричні фігури», «Величини і їх вимірювання», «Представлення даних».

Сам моніторинг вперше відбудеться навесні 2018 року – його проведуть лише для того, щоб оцінити якість роботи початкової школи та перебіг освітньої реформи.

 

Поділитися цією статтею