Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти обмежує час безперервної роботи з технічними засобами навчання, зокрема комп’ютерами, планшетами, іншими гаджетами. Водночас тривалість навчальних занять, визначена законодавством, лишається незмінною, роз’яснили на сайті МОН.

У зв’язку з посиленими протиепідемічними заходами 8–24 січня 2021 року школи працюють у форматі дистанційного навчання. Він передбачає синхронну та/або асинхронну взаємодію вчителя та учнів під час занять. У синхронному режимі вчитель та учні одночасно перебувають в електронному освітньому середовищі або спілкуються за допомогою засобів аудіо-, відеоконференції.

Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, який діє з 1 січня 2021 року, передбачає вимоги до організації роботи з технічними засобами навчання, зокрема комп’ютерами, планшетами, іншими гаджетами.

Так, обмежено час безперервної роботи з технічними засобами навчання:

  • для учнів 1-го класу — не більш ніж 10 хвилин;
  • для учнів 2–4-х класів — не більш ніж 15 хвилин;
  • для учнів 5–7-х класів — не більш ніж 20 хвилин;
  • для учнів 8–9-х класів — 20–25 хвилин;
  • для учнів 10–11-х(12-х) класів на 1-й годині занять — до 30 хвилин, на 2-й годині занять — 20 хвилин;
  • при здвоєних навчальних заняттях для учнів 10–11-х (12-х) класів — не більш ніж 25–30 хвилин на першому навчальному занятті та не більш ніж 15–20 хвилин на другому навчальному занятті.

Тим не менше, тривалість навчальних занять, визначена Законом України «Про повну загальну середню освіту», зберігається: 35 хвилин для 1-го класу, 40 хвилин для 2–4-х класів, 45 хвилин для 5–12-х класів. Обмежується лише час безперервної роботи з комп’ютером для уникнення ризиків для здоров’я.

Наприклад, для учнів 5-го класу час безперервної роботи з комп’ютером становить максимум 20 хвилин. Цей час вчитель може використовувати для синхронної взаємодії (онлайн) — для пояснення або загального огляду матеріалу навчального заняття, практичного закріплення вивченого, застосування інтерактивних прийомів навчання, перевірки результатів навчання тощо.

Решту часу навчального заняття (25 хвилин) вчитель організовує роботу в асинхронному режимі, тобто офлайн, без комп’ютера. Учні можуть виконувати вправи в робочому зошиті, працювати з текстом і завданнями в підручнику, виконувати творчі завдання тощо. Також наприкінці заняття вчитель може повернутися до режиму відеоконференції (для обговорення виконаних завдань, рефлексії, роботи з електронною освітньою платформою тощо).

Санітарний регламент передбачає, що під час роботи з технічними засобами навчання обов’язковим є проведення вправ з рухової активності та гімнастики для очей.

Важливо також, що не кожне навчальне заняття обов’язково проводиться з використанням синхронного режиму взаємодії вчителя та учнів. Школа може скласти розклад занять, згідно з яким деякі заняття проходять лише асинхронно. Відповідно до Положення про дистанційну форму здобуття повної загальної середньої освіти, не менш ніж 30 % навчального часу, передбаченого освітньою програмою школи, має організовуватися в синхронному режимі.

Водночас рівномірність розподілу цього часу між різними навчальними предметами і доцільність чергування занять з використанням синхронного та асинхронного режимів забезпечує керівник закладу освіти.

Поділитися цією статтею