Молоді вчителі вносять позитивні зміни у життя учнів та колективу школи. Про це йдеться у результатах дослідження щодо забезпечення підготовки педагогічних працівників Training Assessment Project.

Дослідження проведено в межах глобальної програми Світового банку в галузі освіти «Системний підхід до покращення освітніх результатів». Інформацією щодо роботи молодих учителів поділились директори навчальних закладів, у яких ті працювали.

Вони позитивно відгукуються про роботу молодих вчителів та запевняють про наявність низки позитивних змін у житті учнів та колективу.

«Найчастіше їх успіх пояснюють сучасними та новаторськими підходами до викладання, відкритим та дружнім ставленням до вихованців, завзяттям та енергійністю. Як наслідок — підвищення інтересу до навчання у дітей, відкритість учнів і готовність до різних форматів співпраці», — ідеться у результатах дослідження.

Найчастіше на роботу запрошують вчителів початкових класів та асистентів вчителя для роботи з дітьми з інвалідністю або особливими освітніми потребами. Також користуються попитом такі спеціальності, як українська мова та література, англійська мова. Найскладніше закривати вакансії вчителя з математики, інформатики, фізики, біології. Особливо відчутна ця проблема в селах.

Керівники закладів освіти готові приймати молодих вчителів і згодні допомогти їм набути досвіду.

«Звичайно що, хотілося би ту людину, яка має досвід, хоча би трошки. Але не відмовлюся і від молодого спеціаліста, тому що там завзяття може бути, енергії і бажання більшого навіть. Не стільки бажання заробити гроші, бо йому великих грошей не буде, але є бажання працювати. Ну, а за бажанням і все решта викладається», — сказав один з учасників дослідження.

Поділитися цією статтею