Компанія McKinsey завдяки експериментам з машинного навчання винайшла ідеальний формат занять з наукових дисциплін. Найкращим поєднанням виявився той, який передбачав більше інструкцій та матеріалу від вчителя і порівняно менше самостійних проблемно-пошукових досліджень.

Дослідження було проведено через постійні суперечки прихильників двох різних методів навчання: з чітким вчительським планом та орієнтований на самостійну роботу учнів. Результати доводять, що без втручання вчителя школярам важко закріпити і структурувати отримані знання. До того ж, щоб дати дітям свободу проводити практичні експерименти саме так, як вони того хочуть, вчитель повинен і сам мати значний практичний досвід, який, однак, є не у всіх. А отже, такі заняття не завжди є ефективними.

У звіті дослідження, однак, зазначається, що практичні завдання все ж мають бути в навчальних планах. Діти отримують значно більше задоволення від самостійних відкриттів, які потім можна вже обґрунтувати теоретично. При цьому роль вчителя і досі залишається вагомою в процесі навчання.

Ці висновки було зроблено на підставі аналізу даних щодо методів навчання в різних країнах світу та відповідних результатів учнів під час складання міжнародного тесту PISA.

 

 

Поділитися цією статтею