Міністерство освіти і науки, враховуючи рекомендації Венеціанської комісії, розробило три моделі освіти нацменшин. Про це повідомляє МОН.

Перша модель передбачає можливість викладання мовою нацменшини всіх предметів з 1-го до 11(12)-го класу поряд з українською мовою. Ця модель діятиме для вразливих мов, тобто тих, що не мають власної держави для розвитку мовної термінології, а також для тих, що не живуть у середовищі власної мови.

Друга модель передбачена для нацменшин, мова яких належить до мов Європейського Союзу. Діти, чия материнська мова належить до цієї групи, зможуть повністю навчатися рідною мовою в дитсадку та початковій школі, водночас вивчаючи українську. З 5-го класу поряд із предметами, що вивчаються рідною мовою, будуть запроваджуватися предмети, що вивчаються українською, їх частка буде збільшуватися та пропорційно зростатиме до старшої школи.

Для румунської та угорської громад перехід на вивчення предметів українською відбуватиметься ще поступовіше, а відсоток предметів, що вивчаються державною, буде меншим.

Третя модель — для національних громад, материнська мова яких належить до однієї з українською мовної сім’ї, а також які проживають переважно в середовищі власної мови. До таких мов належить російська. Діти, що навчатимуться за цією моделлю, переходитимуть на вивчення предметів українською одразу після 5-го класу.

Поділитися цією статтею