Нову редакцію Українського правопису 2019 офіційно опублікували на сайті МОН. Також подають стислий огляд основних нововведень

Нагадаємо, раніше ці документи підготував та оприлюднив Інститут мовознавства НАН України. Жодних «индиків» чи єдиноправильних «етерів» там немає, але є «проєкт», «пів» окремо та варіанти різного написання. «Освіторія» вже публікувала детальний огляд найважливіших змін, обов’язковими з яких виявилися лише 6. Ще 5 змін вводять як варіативні.

Хоча новий правопис сьогодні набрав чинності, у МОН ще розробляють план його повного впровадження.

Індик — правильно, Индика — вирізали

І Ефір, і Етер — правильно

Фемінітиви не є обов’язковими.
Правопис лише унормовує їх утворення

«Реагуючи на виклики мовної практики, сучасна редакція правопису розширила межі використання орфографічних варіантів. Кожний історичний період розвитку мови має свою варіантну динаміку. Пропонуючи в новій редакції правопису низку орфографічних варіантів, кодифікатори (мовознавці — прим. «Освіторії») виходили з того, що варіативність — це органічна частина правописного кодексу і тією чи іншою мірою вона притаманна кожній мові на різних етапах її історичного розвитку. Відповідь на те, який з варіантів залишиться в минулому, зможе дати лише майбутнє», — зазначають творці правопису в передмові.

Повний текст ухваленого нового правопису можна завантажити з сайту МОН за посиланням

Погортати опубліковану остаточну версію можна на сайті «Освіторії»:

Поділитися цією статтею