Вийшла друком дитяча книжка «Казки навиворіт». Її під псевдонімом Катя Сіль написала редакторка «Освіторія.Медіа» Катерина Кисельова. Ілюстрації створила відома художниця Наталія Кудляк.

«Казки навиворіт» — це кумедна історія про те, як діти лишаються на тиждень із дивакуватою нянею, яка розповідає їм історії. Кожна історія — це відома усім з дитинства казка, яка отримала нове життя: Солом’яний Бичок тепер рекламує крамницю, Коза-Дереза стала популярною блоґеркою, а князівна не чекає, поки її визволить Микита Кожум’яка, а сама розправляється із триголовим Змієм. Авторка книжки переконана: нове прочитання народних казок — ефективний спосіб розвивати критичне мислення наймолодших школярів.

«Неможливо запровадити уроки з критичного мислення, адже це наскрізна навичка, яка до того ж є серед топ-10 навичок, що знадобляться дітям у майбутньому», — вважає Катерина Кисельова.

«Заплутані» або «поламані» казки є ефективним інструментом, щоб розвивати в дітей уяву та фантазію, тренувати звичку аналізувати і порівнювати, упізнавати рольові моделі та стереотипи. Саме тому заплутані казки так широко використовують у шкільних програмах європейських країн: діти читають такі осучаснені казки, порівнюють їх з оригіналом, вигадують власні перекручені історії. А європейський книжковий ринок дитячої літератури налічує сотні варіантів продовження історії Попелюшки чи альтернативних версій казки про трьох поросят. Наші народні казки — джерело мудрості та національних цінностей, проте в них також закладені певні стереотипи, які сьогодні вже застаріли. Цією книжкою я хочу пожвавити інтерес дітей до давніх українських та європейських казок і дати їм свободу погратися із цими сюжетами, адже будь-яку казку можна написати від імені іншого героя або вигадати геть новий фінал історії. А це якраз і є про критичне мислення: вміти виходити за рамки усталених уявлень та розповісти свою власну історію, а не ту, яку нам хтось нав’язує зовні», — коментує Катерина.

Книжка «Казки навиворіт» підійде дітям початкової школи, її можна використовувати на уроках мовно-літературної галузі і для домашнього читання з батьками. Нагадаємо, перша книжка Каті Сіль «Ніта, ховайтесь фейки світу!» присвячена темі медіаграмотності і вчить найменших розпізнавати фейки.

Переглянути
Поділитися цією статтею