Освітній омбудсмен заявив, що жодну дитину не мають права безпідставно не прийняти до дитячого садка або відрахувати з нього. Про те, яких умов при цьому повинні дотримуватися батьки і керівництво закладу, він написав на своєму сайті.

«Кожна дитина має право на місце в закладі дошкільної освіти. Але проблема, коли в густонаселених регіонах дитсадки переповнені та вільних місць немає, а в регіонах з меншою густотою населення залишаються вільні місця, нікуди не зникла», — заявив освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

На своєму сайті він детально розказав, як зареєструвати дитину до дитсадка, за яких умов у неї не мають права забрати місце в закладі дошкільної освіти та коли її можуть відрахувати.

Як зареєструвати дитину до дитсадка?

Існує кілька способів зареєструвати дитину до дитсадка.

У більшості міст зареєструвати дитину до дитсадка можна через електронну чергу. Електронна черга створюється переважно у великих містах. Стати в цю чергу можна одразу після народження дитини.

Якщо у вашому місті чи селищі відсутня електронна черга до дитсадків, то вам необхідно безпосередньо прийти до закладу дошкільної освіти й запитати у керівника закладу, чи є вільні місця.

Інколи реєстрацію до дитсадка здійснює безпосередньо управління освітою міста, району чи ОТГ, у такому разі звертатися із цим питанням необхідно саме до цього органу.

Щоб дитину прийняли до дитячого садочка, батькам (або особам, що їх замінюють) необхідно:

  • подати керівникові закладу заяву. Керівник дитсадка юридично зобов’язаний прийняти й зареєструвати заяву, навіть якщо у закладі немає вільних місць. У такому разі керівник закладу повинен надати вам письмову відмову.

Якщо вільні місця у дитсадку є, і заява написана, необхідно надати в дитсадок такі документи:

  • медичну довідку про стан здоров’я дитини з висновком лікаря, що дитина може відвідувати дошкільний навчальний заклад,
  • довідку дільничного лікаря про епідеміологічне оточення,
  • свідоцтво про народження.

Для прийому дітей до дошкільного закладу (групи) компенсуючого типу, а також для прийому дітей з особливими освітніми потребами в інклюзивні групи додатково подається висновок інклюзивно-ресурсного центру, територіального лікувально-профілактичного закладу чи тубдиспансеру, направлення місцевого органу управління освітою та індивідуальна програма реабілітації для дітей з інвалідністю.

Докладно про запис до дитячого садочка також на сайті МОН.

Коли за дитиною зберігається місце в дитсадку?

У державних та комунальних закладах дошкільної освіти за дитиною зберігається місце за таких умов:

  • якщо дитина хворіє, проходить санаторне лікування або реабілітацію;
  • якщо батьки (або особи, які їх замінюють) пішли у відпустку – на час їхньої відпустки;
  • у літній оздоровчий період (75 днів);
  • під час карантину.

У приватних закладах дошкільної освіти умови збереження місця за дитиною визначаються засновником (власником) та фіксуються у договорі між закладом освіти та батьками. Тобто за наявності цих умов ніхто не може відібрати у дитини місце, поки вона не відвідує дитсадок.

За яких умов дитину мають право відрахувати з дитсадка?

Для відрахування дитини із закладу дошкільної освіти мають бути наступні підстави:

  • якщо батьки або особи, що їх замінюють, самі хочуть забрати дитину із закладу;
  • якщо дитина більше не може відвідувати заклад дошкільної освіти певного типу через стан здоров’я, що підтверджено медичним висновком. Цей висновок одночасно має містити рекомендації про тип дошкільного закладу, в якому доцільне подальше перебування дитини;
  • якщо батьки або особи, що їх замінюють, без поважних причин два місяці не оплачують харчування дитини.

Про відрахування дитини адміністрація закладу дошкільної освіти зобов’язана повідомити батьків або осіб, які їх замінюють, письмово із зазначенням причин не менш як за 10 календарних днів.

Забороняється безпідставне відрахування дитини із закладу дошкільної освіти.

Фото: pexels.com.

Поділитися цією статтею