Команда проєкту «Діти COVID-19» оприлюднила результати соціо-антропологічного дослідження впливу пандемії коронавірусу на дитинство в Україні. У ході дослідження з’ясували, як саме українські діти 9–16 років проживали карантин: про що вони думали, чим займались і про що турбувались.

Переважна більшість опитаних дітей (80,5 %) вважають, що пандемія вплинула на їхнє життя. З них 53,4 % вважають цей вплив помірним, а 27,1 % — помітним. Кожен п’ятий респондент (19,3 %) вважає, що пандемія зовсім не вплинула на його життя або вплив був дуже незначним.

Кожна десята дитина описує свій емоційний стан під час карантину як пригнічений, кожен сьомий каже про піднесений. 74 % респондентів оцінюють свій емоційний стан нейтрально. Однак важливо розуміти, що при цьому більшість дітей зазначила, що одержувала підтримку від батьків. Водночас лише 1,5 % отримували підтримку з боку вчителів.

За даними всеукраїнського етапу опитування, кожна друга дитина не хотіла б дистанційного навчання взагалі. 27 % розглядають його як додатковий спосіб, за потреби, 11,5 % — як основний спосіб навчання та 8,2 % говорять про додатковий регулярний спосіб навчання.

Брак живого якісного спілкування з близькими друзями або його просторові обмеження під час жорсткого карантину викликали найбільшу тривогу і засмучували дітей.

Більше про результати, висновки, методи, етапи дослідження та команду проєкту читайте на сайті childrencovid19.org.ua.

Поділитися цією статтею