На думку міністра освіти і науки Лілії Гриневич, конкурсний відбір для вступу до 1-го класу не є ефективним, адже перевіряють не стільки можливості дитини, скільки її попередню підготовку через заучування типових запитань і відповідей. Тому, наприклад, конкурсний відбір до перших класів взагалі не проводитиметься для дітей, які належать до території обслуговування школи. Якщо ж бажаючих потрапити до школи все ж буде більше, ніж місць, то, щоб виключити корупцію і суб’єктивність, міністр пропонує поширений за кордоном підхід розігрування лотереї на вільні місця. Про це вона повідомила під час інтерв’ю «Українській правді. Життя».

Однак наразі через побоювання, що українське суспільство поки не сприйме таку ініціативу, Гриневич стверджує, що серед необхідних завдань варто хоча б проробити модель співбесіди з дитиною, на основі якої можна приймати рішення про її зарахування.

У випадку, коли дітей навіть з території обслуговування школи більше, ніж вона може прийняти, потрібно стимулювати органи місцевого самоврядування будувати соціальну інфраструктуру — вони повинні або ставити чіткі умови забудовникам щодо забезпечення жилих масивів навчальними закладами, або відраховувати відповідні кошти в бюджет на самостійне забезпечення будівництва шкіл.

Часто школи, на зарахування до яких великий конкурс, пропонують поглиблене вивчення іноземної. Тому, щоб рівномірно розподілити кількість бажаючих між школами, буде впроваджено збільшення кількості годин на вивчення іноземних мов у всіх школах.

Раніше ми також писали, що відтепер усі діти можуть навчатися вдома.

Поділитися цією статтею