Грант на створення соціального шкільного підприємства нададуть громадським організаціям на конкурсній основі. Про це оголосили на сайті Фонду Східна Європа.

Фонд Східна Європа та німецька неурядова організація ChildFund Deutschland e.V. оголошують конкурс проєктів серед громадських організацій у Донецькій, Івано-Франківській та Житомирській областях, спрямованих на створення пілотних соціальних шкільних підприємств.

Соціальне шкільне підприємництво — один із найбільш успішних методів розвитку молодіжного підприємництва, соціальної відповідальності та підготовки до свідомого життя вже у школі. Таку проєктну бізнес-модель «дорослих» форм підприємництва створюють самі учні та за власної ж ініціативи. Вона працює за всіма правилами бізнесу, але у межах школи.

Через інструмент соціального шкільного підприємництва учні навчаються ухвалювати самостійні рішення на всіх етапах діяльності їхньої «фірми» — від її реєстрації до організації виробничого процесу. Ролі в такій фірмі розподілені саме між учнями, які можуть бути керівниками, маркетологами, спеціалістами зі збуту тощо. Вчителям належить роль менторів, які можуть надавати поради та імплементувати в освітній процес певні аспекти роботи такого підприємства.

Соціальне шкільне підприємство може займатися виробництвом будь-яких товарів чи послуг, які не шкодять довкіллю та людям. Приміром, шити одяг та аксесуари з вторинної сировини, вирощувати зелень, виробляти компост, розробляти дизайн та надавати рекламні послуги тощо. Дохід фірми може бути використаний на розвиток власне підприємства, на пізнавальні заходи для учнів, соціальні, екологічні чи гуманітарні цілі.

Конкурс триває в межах програми «Заснування соціальних шкільних підприємств у сільській місцевості та малих містах України для заохочення молоді до соціального підприємництва в Iвано-Франківській, Житомирській та Донецькій областях», що впроваджується Фондом Східна Європа спільно з німецькою неурядовою організацією ChildFund Deutschland e.V. за фінансової підтримки Федерального Міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини. Більше про програму — за посиланням.

До участі в конкурсі запрошуються громадські організації в партнерстві з державними закладами шкільної освіти з малих міст (з чисельністю населення до 30 тис. осіб) та сільської місцевості Донецької, Івано-Франківської та Житомирської областей.

Передусім впровадження концепції соціального шкільного підприємства передбачає виконання таких завдань:

1. Включення навчальної програми «Соціальне шкільне підприємництво» у шкільний розклад як курсу за вибором.

2. Створення функціональної моделі соціального шкільного підприємства.

3. Надання інформаційної підтримки соціальному шкільному підприємству, обмін досвідом та взаємодія з представниками соціальних шкільних підприємств в інших школах України.

У межах цього конкурсу буде підтримано вісім проєктів. Реалізація проєктів — переможців конкурсу розпочнеться в лютому 2021.

Проєкти-переможці матимуть менторський супровід одного з 15 експертів програми із соціального шкільного підприємництва.

Термін реалізації проєкту не має перевищувати чотири місяці, включаючи всю підготовчу роботу. Триватиме орієнтовно від 1 лютого до 31 травня 2021. Загальний бюджет проєкту не має перевищувати 75 000 грн.

Що може бути оплачено за кошти гранту, критерії відбору проєктів та необхідна документація для подання на конкурс — за посиланням.

Заявку слід подати до 15 грудня 2020 року.

Поділитися цією статтею