Уряд затвердив зміни до Положення про дошкільний навчальний заклад, які, зокрема, розширюють перелік категорій дітей, які мають право зараховуватися до дитсадків першими, повідомляється на сайті МОН.

Опубліковано постанову Кабінету Міністрів України, якою затверджено зміни до постанови «Про затвердження Положення про дошкільний навчальний заклад».

У Положенні доповнено перелік категорій дітей, які мають право на першочергове зарахування до державних (комунальних) закладів дошкільної освіти. Першочергово зараховуються діти, які:

  • проживають на території обслуговування державного, комунального закладу дошкільної освіти;
  • є рідними (усиновленими) братами або сестрами дітей, які вже здобувають дошкільну освіту в цьому ж дитсадку;
  • є дітьми працівників цього ж дитсадка;
  • належать до категорій дітей з особливими освітніми потребами, що зумовлені порушеннями інтелектуального розвитку та/або сенсорними та фізичними порушеннями;
  • належать до категорій дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які влаштовані під опіку, у прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу, патронатну сім’ю, а також усиновлених дітей (якщо батьки дитини не зберігають таємницю усиновлення);
  • перебувають у складних життєвих обставинах та знаходяться на обліку в службах у справах дітей;
  • є внутрішньо переміщеними особами або мають статус дитини, яка постраждала від воєнних дій і збройних конфліктів.

Під час подання заяви про зарахування дитини до дитсадка батьки мають пред’явити оригінал документа, що підтверджує право на першочергове зарахування дитини. Якщо таке право не підтверджено, дитина зараховується до закладу на загальних підставах.

Оновлене Положення також конкретизує процедуру зарахування дітей до інклюзивних груп у закладах дошкільної освіти. У разі зарахування дітей з особливими освітніми потребами в дитсадку обов’язково утворюється інклюзивна або спеціальна група. У такому разі до заяви про зарахування дитини до дитсадка додають висновок інклюзивно-ресурсного центру про комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку дитини.

Фото https://ua.depositphotos.com.

Поділитися цією статтею