Головною темою XII Міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал» стала метафора «Життя на межі». Кураторами міжнародного фестивалю, який відбудеться 30 травня — 2 червня, стали Тетяна Огаркова та Володимир Єрмоленко.

Про це повідомили організатори.

Тетяна Огаркова — літературознавиця, журналістка та есеїстка (історія французької літератури, історія авангарду й теорія літератури), докторка літературознавства (Університет Париж XII Валь де Марн), старша викладачка кафедри літературознавства Києво-Могилянської академії, членкиня ПЕН-Україна. Кураторка проєкту «Комунікація України за кордоном: інформація, аналіз, сторітелінг».

Володимир Єрмоленко — філософ, письменник та журналіст, президент ПЕН-Україна, доктор політичних досліджень (Франція), кандидат філософських наук, доцент Києво-Могилянської академії. Лауреат Премії імені Юрія Шевельова (2018), премій «Книжка року» у різних номінаціях (2018, 2015), Премії імені Петра Могили (2021). Тетяна Огаркова та Володимир Єрмоленко започаткували україномовний подкаст про культуру Kult: Podcast.

«Життя на межі» — фокус-тема і основна метафора ХІІ Книжкового Арсеналу, яку куратори розкривають у своєму есеї:

«Сьогодні від столичного життя, яке на поверхні майже нічим не відрізняється від довоєнного, до тієї межі, де життя у звичному для нас сенсі припиняє існувати — вісім годин автівкою…
Що ближче до межі, то більше реальність розріджується — дедалі менше людей, руху, життя. Людина на вулиці — це подія. Відкрита кав’ярня — це центр спорожнілого кварталу. Військова автівка, яка на швидкості пролітає повз тебе — це екшн. Віддалені звуки вибухів повністю витісняють звичний шум міста. Чим ближче до межі, тим більше зростає швидкість пересування, адже тут усі розуміють — смерть завжди наближається швидше, аніж рухаєшся ти. Саме повітря стає небезпечним.
Хто ці люди, які залишаються на межі? Хто ті люди, які сюди приходять?…
Там, на межі, люди відчайдушно роблять те, у що вірять. На межі люди наважуються бути тим, що інші лише вважають своїми переконаннями. Бути втіленням, стояти обличчям до зла, у повний зріст, тримаючи за своєю спиною решту світу. Нашого спільного світу».

Кураторкою Літературної програми Книжкового Арсеналу 2024 стала радіоведуча, радіопродюсерка та письменниця Олена Гусейнова.

Поділитися цією статтею