Головна редакторка «Освіторія.Медіа» Катерина Кисельова написала дитячу книжку, що вчить розпізнавати фейки. Книжка «Ніта. Ховайтесь фейки світу» вийшла під псевдонімом Катя Сіль у видавництві Bookchef.

Книга призначена для дітей віком 5–10 років та покликана не тільки розвивати критичне мислення в дитячої аудиторії, а й привернути увагу батьків до теми.

«Працюючи в медіа понад 10 років, я була впевнена, що мої діти точно володіють навичками медіаграмотності. Адже ми в родині щодня обговорюємо новини, фейки, інфоприводи. Проте одного дня донька прибігла до мене з черговою фейковою «новиною» із соцмереж. Коли я запитала, чи перевірила вона джерело інформації і чи може йому довіряти, то почула: «Мені цю інформацію надіслав однокласник, звісно, я йому довіряю».

Тоді я зрозуміла, що для дітей медіаграмотність залишається складним незрозумілим словом. І найпростіше пояснити їм справжнє значення фейку і медіагігієни можна через художню історію. Кожен впізнає себе в головній героїні, адже Ніта — сучасна українська школярка. Вона показує просту і прикладну інструкцію, як перевірити на правдивість будь-яку інформацію, яку дитина може зустріти в мережі», — розповідає авторка.

Книжка побудована як захоплива художня розповідь, у якій головна героїня, вперта і завзята школярка Ніта, зіштовхується із ситуацією, коли шахраї намагаються її обдурити. Вона вирішує перевірити інформацію і дуже швидко з’ясовує, що їй підсовують фейк, на який повелися тисячі українських учнів.

«Зараз медіаосвіта для дітей і дорослих — життєво необхідний скіл. А крутезний проєкт з медіаграмотності у такому форматі — це просто мрія. Яскрава, цікава, легка книжка про сучасних дітей, яка надає чіткий алгоритм перевірки фактів і вчить розпізнавати фейки нативно, весело, майже граючись — це дійсно чудове рішення», — наголошує Оксана Шевченко, керівниця групи «Дитяча література» видавництва Bookchef.

Рукопис переміг на конкурсі Міністерства культури та інформаційної політики з популяризації медіаграмотності серед наймолодшої аудиторії. Наклад у 4 тисячі примірників поширять безкоштовно державними та шкільними бібліотеками із січня 2022 року.

Придбати новинку можна вже зараз на сайті видавництва.

Медіаграмотність є наскрізною компетенцією НУШ та одним з важливих напрямків для «Освіторія.Медіа». Експертка з критичного мислення ГС «Освіторія» Інна Большакова готує розробку уроку на основі книжки «Ніта. Ховайтесь фейки світу», щоб запропонувати вчителям шляхи, як можна інтегрувати книжку на уроках «Я досліджую світ». Слідкуйте за анонсами на «Освіторія.Медіа».

Більше ресурсів про медіаграмотність знайдете на сайті Національного проєкту з медіаграмотності «Фільтр».

Поділитися цією статтею