Вчителі з усієї України з’їхалися на освітній фестиваль у Хмельницькому.

Тут стартував потужний освітній фестиваль Khmelnytskyi EdFest 2020. Другий рік поспіль до міста приїжджають найкращі вчителі України, щоб поділитися досвідом зі своїми колегами та навчити їх новітніх підходів у викладанні. Засновники фестивалю — фіналісти премії Global Teacher Prize Ukraine, яку щорічно проводить «Освіторія». Протягом двох днів, 14–15 лютого, вони проводитимуть цікаві майстерки та тренінги. Спілкуватимуться з учнями, вчителями та студентами. Розкажуть, як уникнути професійного вигорання та зацікавити дитину на уроці.

Фестиваль проходить на базі Хмельницької гімназії № 1 імені Володимира Красицького. Торік відвідати майстер-класи вчителів могли всі охочі педагоги з Хмельницького. Цьогоріч формат фесту змінили. Надихнутися передовим досвідом тепер можуть вчителі з різних куточків країни. А сьогодні, за словами директора гімназії Святослава Ратушняка, на освітньому фестивалі збереться понад 600 слухачів.

— Ми об’єднуємо найкращих вчителів від Харкова до Івано-Франківська. Єднаємо Північ з Півднем, а Захід зі Сходом. Ми маємо бути в освітньому тренді, щоб навчати того, що потрібно нашим дітям. Ми формуємо еліту суспільства. Тому саме сьогодні в нашій школі зібралися найкращі з найкращих.

Крім традиційних майстерок на фесті проведуть дискусійні панелі. Вчителям покажуть дві виставки технологічного обладнання та запросять на тренінги з їхнього використання. Бонусом стане майстер-клас з педагогічної майстерності від Хмельницького міського голови Олександра Симчишина.


— Я вважаю, що головний у світі капітал — це не гроші, не природні ресурси, газ тощо. Головний капітал — це знання. Україна багато в чому програє, бо не сприймає знання як основний капітал. Світ — це постійна конкуренція. Я не хочу, щоб випускник української школи програвав конкуренцію фінському, німецькому, будь-якому іншому учню. Я хочу, щоб він був найкращим, — зазначив Олександр Симчишин.


Щоб це було можливо, за словами Хмельницького міського голови, українська система освіти має відповідати сучасним трендам. Про один з таких розповів учасник фесту — бізнесмен Олег Гриньов. У Хмельницькому він має приватну школу. Вчителів до неї обирає досить оригінально.

— Я навчався в середньостатистичній радянській школі. І коли її закінчив, думав одне: «Гори вона вогнем». Гадаю, більшість тодішніх випускників мою думку поділяла. Зараз, як на мене, головна освітня мета — відійти від тої радянщини. Зробити процес навчання цікавим. Я маю своє бачення сучасного вчителя. Коли беру на роботу педагога, обов’язково переглядаю його сторінку в Instagram. Вона має бути цікавою. Це важливо для сучасного учня. Це номер один, що вони кажуть про класного вчителя. А зацікавити предметом може лише вчитель, який цікавить як особистість.

Розкрити потенціал сучасних вчителів — ось головна мета Khmelnytskyi EdFest 2020. Для цього вже другий рік поспіль у фестивалі бере участь організація під назвою «Новий освітній вимір ідей», скорочено «НОВІ». Об’єднала цю плеяду креативних і прогресивних вчителів з різних куточків України «Освіторія». Тепер учасники «НОВІ» працюють над впровадження унікальних освітніх ідей у школах України та вчать цього своїх колег.

— Безперечно, сьогодні вчитель має рухатися лише вперед. Кожен день він має навчатися, оскільки покоління змінюється і вчитель має йти в ногу з прогресом, — зазначив директор та вчитель історії Благовіщенської школи № 2 Олександр Чучаєв. — Ми поставили перед собою три пріоритети: це робота з учнями, вчителями та студентами. За два дні на фестивалі ми плануємо «освітній вибух», який дасть поштовх для нових рушійних змін в освіті.

Після відкриття освітнього фестивалю вчителі та спікери розійшлися по аудиторіях. За два дні вони проведуть 22 майстерки та вебінари. Теми — різноманітні. А от мета одна — мотивувати сучасного вчителя на нові звершення та цікаві педагогічні рішення. Адже, як зазначив директор Хмельницької гімназії № 1 Святослав Ратушняк, не може неуспішний вчитель навчити дітей. Тільки фахівець своєї справи здатний розвинути в дитини таланти та прищепити любов до предметів.

Не сумуватимуть на фестивалі й школярі. З ними також працюватимуть найкращі вчителі країни. Наприклад, фіналістка Global Teacher Prize Ukraine Наталія Гладких. Торік вона провела кілька цікавих майстерок з інклюзії. Цього року вчитиме хмельницьких школярів справлятися зі своїми емоціями під час уроку.

Текст і фото: Галина Білецька

Поділитися цією статтею
Автор: