22 листопада Кабінет міністрів прийняв рішення про обов’язкове підтвердження вишами національного статусу кожні 7 років.

Рішення про підтвердження статусу або пропозицію щодо його позбавлення надаватиме Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти на основі моніторингу відповідності обов’язковим, порівняльним та преміальним критеріям.

До обов’язкових належать виконання законів «Про освіту» та «Про вищу освіту», Ліцензійних умов. Порівняльними критеріями є кількість студентів денної форми навчання на одного науково-педагогічного працівника, стажування студентів та працівників в іноземних вишах, призові місця олімпіад тощо. Серед преміальних критеріїв — місце в міжнародних та незалежних рейтингах, наявність іноземних та міжнародних акредитацій тощо.

На сьогодні 115 українських ВНЗ із 208 мають статус національних. Деякі з них отримали його ще у 1994 році.

Статус національного ВНЗ дає вишам такі переваги, як фінансування за рахунок державних коштів наукової і науково-технічної діяльності, купівля наукового і навчального обладнання та комп’ютерних програм, підготовка фахівців за власними експериментальними освітніми програмами та навчальними планами.

Поділитися цією статтею