Музей Голодомору створив мобільний додаток, що розповідає про Київ 1932–33 років. Track Holodomor History — це історії киян, інтерактивна карта Києва та розроблені екскурсійні маршрути, завдяки яким архівні документи оживають у смартфоні користувача.

«Додаток є освітнім, але не нудним — тут зібрано факти, документи, спогади людей та історії цілих родин, архівні фотографії та відеохроніки. Частину з них озвучено й переведено в комікси. Історія значно ближча — у будинках, де ми живемо, у вулицях, якими ходимо, а тепер просто в нашій кишені — у смартфоні», — розповідає кураторка проєкту Ірина Курганська. Додаток вже доступний на AppStore та Google Play українською та англійською мовами. Завдяки йому прогулянка містом стане пізнавальною та інтерактивною: будинки, вулиці та парки Києва постануть у тому вигляді, якими вони були у 1930-х роках, а їхні мешканці розкажуть свої спогади про трагічні події Голодомору. На відстані 400 метрів від певної локації додаток відкриває «додатковий контент» — так історія майже сторічної давнини стає ближчою і зрозумілішою.

«Історія має бути доступною, цікавою та інтерактивною», — каже Юлія Коцур, заступниця генерального директора музею. «У Музеї Голодомору ми комунікуємо з різними аудиторіями: для дітей та підлітків у нас розроблені освітні заняття та майстер-класи. Для тих, хто хоче дізнатися більше про історію геноциду українців та почути свідчення тих, хто вижив, музей разом з Ukrainer запустив серію відео в проєкті «Голодомор: мозаїка історії».

Створення додатка стало можливим завдяки підтримці Українського Культурного Фонду. У Музеї Голодомору сподіваються, що проєкт можна буде масштабувати на всю Україну і розповісти про роки Голодомору і в інших містах.

Поділитися цією статтею