Українські діти, які вчаться за кордоном, отримують подвійне навантаження: удень вони відвідують місцеву школу очно, а ввечері приєднуються до онлайн-навчання з українськими однокласниками.

Андрій Вітренко, перший заступник міністра освіти і науки України, розповів про навчання українських школярів за кордоном та їхнє легке повернення в освітню систему України. Він нагадав, що для українських школярів за кордоном передбачено кілька варіантів навчання:

  • онлайн у своїй українській школі,
  • сімейна форма (асинхронне навчання у вільний час із підсумковим річним контролем),
  • Міжнародна українська школа (МУШ) — екстернатна форма навчання, яку підтримують 38 європейських закладів освіти.

У МУШ, за словами Вітренка, уже навчаються понад 10 000 школярів.

Водночас заступник міністра наголосив, що МОН розіслало рекомендації до освітніх інституцій МУШ, де йдеться не про навчання за українською програмою в повному обсязі, а про додаткове вивчення предметів, які дають змогу «не втрачати зв’язок з Україною». Насамперед це українська мова та література й історія України.

Цих дисциплін в європейських школах немає, однак для отримання українських документів про освіту їх необхідно скласти.

Натомість оцінки з інших предметів, зокрема точних і природничих наук, вивчених у Європі, буде перезараховано.

«Повторних» курсів також не передбачено: якщо дитина, повернувшись до України, піде в українську школу з нового навчального року, її буде зараховано до відповідного класу.

Для школярів, які вчаться в Україні дистанційно, МОН розробляє додатки, які можна використовувати без підключення до інтернету. А поки вони не готові, міністерство рекомендує повернутися до традиційного паперового підручника.

Поділитися цією статтею
Автор: