Премія Global Teacher Prize Ukraine оголосила фіналістів у номінації «Вчитель громадянської освіти» від Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Ними стали Микола Попадюк (Чернівці), Ганна Бут (Мелітополь) та Зоряна Тихойко (Львів).

Що ж особливого в їхніх методиках? Які лайфхаки вони застосовують? Які цінності транслюють учням? «Освіторія» розпитала фіналістів, щоб намалювати портрет національного вчителя громадянської освіти.

Які цінності громадянина ви транслюєте учням власним прикладом?

Ганна Бут

Власним прикладом громадянки я, перш за все, транслюю учням цінність патріотизму, любові та поваги до держави, в якій вони живуть, а також — готовності до реальних справ і змін на її користь. Ми разом волонтеримо (і тут важливо — я говорю саме «ми», а не лише «я»), досліджуємо історію, ходимо до краєзнавчого музею, уважно слухаємо та ставимо питання різним гостям, які приходять на наші заходи, читаємо зразки сучасної української літератури, слухаємо та рефлексуємо про українські пісні.

Микола Попадюк

На уроках з громадянської освіти та інших уроках у рамках реалізації наскрізної змістової лінії «Громадянська відповідальність» я намагаюся формувати в учнів компетентності — знання, вміння, ставлення та цінності. Саме тому я своїм прикладом транслюю цінності поваги до людської гідності та прав людини, визнання цінності культурного різноманіття та демократії, справедливості, рівності та верховенства права (за рамкою КДК — Компетентності для культури демократії).

Зоряна Тихойко

Гідність, допомога ближньому, вміння реалізувати свої права в Україні і відповідально ставитися до своїх обов’язків. Намагаюся жити і працювати так, щоб учні завжди відчували мою повагу, любов і підтримку, мою віру в їхні можливості. Навчаю своїх учнів того, що знаю і вмію сама, розповідаю, яких результатів у житті досягла, показую шляхи і способи досягнення мрії. І маю надію, що надихаю своїх вихованців на успіх.

Три лайфхаки для дієвого викладання громадянської освіти

Ганна Бут

  1. Грайтеся, грайтеся і ще раз грайтеся. Можна розробляти власні ігри, або ж користуватися тими, що вже створені й активно поширюються. Можна імпровізувати та вигадувати просто під час уроку. Я, наприклад, використовую такі: авторську розробку «Один, два — твої права!», розробки колег з тогорічного конкурсу від «Освіторії», симуляційні ігри з громадянської освіти, розроблені колегами від EdCamp Ukraine, гру «Активація» про культуру мирних зібрань.
  2. Намагайтеся давати якомога більше практичних вправ: завдання за ролями, кейс-стаді, симуляції та моделювання ситуацій. Громадянська освіта — це не та дисципліна, в якій можна обмежитися лише теорією. Хоча я щиро вірю, що таких дисциплін взагалі не існує.
  3. Хочете результату — готуйтесь до занурення, тобто позааудиторної роботи. Неможливо пояснити учням складну концепцію прав людини, не показавши їм це на справжніх прикладах, не долучивши їх до відповідних справ. Я завжди намагаюся вийти за межі ліцею, дібравши таку локацію, де б учні відчули себе українцями, прожили кожну мить своєї ідентифікації.

Микола Попадюк

  1. Бути собою! Пройти всі етапи самоідентифікації та відповісти собі на запитання: «Хто я такий і яке моє місце в суспільстві?» Лише коли вчитель сам пройде цей шлях, то зможе ефективно допомогти пройти його учневі.
  2. Бути в тренді! Враховуючи, що громадянська освіта дуже швидкозмінний предмет за своїм змістом, вчителеві варто завжди слідкувати за тенденціями розвитку суспільства, починаючи від трендів у TikTok і закінчуючи геополітикою та міжнародними відносинами.
  3. Бути в майбутньому! Вчителеві варто думати наперед і не лише навчати учнів для життя в теперішньому суспільстві, а й готувати їх до викликів майбутнього — наприклад, нових професій.

Зоряна Тихойко

  1. Щоб дати можливість кожній дитині розкрити свій творчий потенціал, я залучаю учнів до різних видів командної та індивідуальної роботи, участі в українських та міжнародних конкурсах, конференціях із власними дослідженнями та проєктами. Практикую свободу вибору. Спочатку я інформую учнів про наявні можливості, наголошуючи на їхньому праві обрати собі вид діяльності до душі. І завжди є охочі спробувати свої сили в тому чи тому проєкті, незалежно від рівня успішності. Тоді я навчаю, допомагаю і координую роботу учнів.
  2. Мої учні пишуть есе про Революцію Гідності, проблему незаконного вирубування лісів у Карпатах, досліджують реалізацію прав і свобод людини в Україні, діяльність молодіжних організацій, створюють відео, щоб привернути увагу до порятунку національної культурної спадщини чи настільну гру для вивчення своїх прав і обов’язків.
  3. На уроках громадянської освіти також використовую онлайн-платформу www.citizen.in.ua, на якій вчителі та учні можуть знайти для себе багато корисного. Велике зацікавлення в учнів викликають матеріали медіапроєкту Ukrainer про красу рідної землі та діяльність наших співвітчизників.

Одна зміна, яку я ініціюю, якщо стану найкращим вчителем громадянської освіти

Ганна Бут

Я борюся за рівні можливості для учнів з різним бекграундом і умовами життя. Саме тому мрію про створення сталого просвітницького всеукраїнського проєкту про права для підтримки учнів, що опинилися в складних життєвих обставинах.

Микола Попадюк

Якщо стану найкращим вчителем громадянської освіти, то й надалі розвиватиму громадянську освіту на вищому рівні, буду своїм прикладом мотивувати колег до розвитку в нових напрямках, руйнуватиму стереотипи стосовно віку педагогів і просуватиму громадянську освіту через організацію безкоштовних онлайн-вебінарів з цієї тематики.


Ця стаття підготовлена в рамках проєкту «Програма сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст статті є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів і не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

Поділитися цією статтею
Автор: