Вперше з 2017 року національна премія Global Teacher Prize Ukraine відзначила педагогів дошкілля. Однією з них стала Вікторія Душина з Харкова.

До початку повномасштабної війни Вікторія працювала в Харківському ЗДО № 353. Початок війни вона провела разом зі своїми вихованцями під обстрілами. А після евакуації створила клуб для дітей ВПО, де разом із батьками проводила заходи та уроки для маленьких вихованців з усього села.

— Звістка про те, що в село з Харкова приїхала вихователька і проводить заняття для дошкільнят у клубі, швидко поширювалася. З кожним днем у клубі з’являлися все нові і нові діти. Через деякий час я зібралася їхати із села. Але діти не залишилися на самоті. За пів року в клубі вже панувала атмосфера творчості та підтримки, заняття продовжилися. Естафету прийняла вчителька молодших класів, яка приїхала з Луганської області, розповіла Вікторія у своїй анкеті.

Повернувшись до Харкова, Вікторія продовжує працювати зі своїми вихованцями онлайн і шукає можливості для проведення офлайн-занять у садочку. А ще освітянка організовує зустрічі дітей та батьків, щоб відволіктися від складних умов.

Відзначили виховательку міністр освіти і науки Оксен Лісовий та особисто Емануель Абрю, голова секції освіти ЮНІСЕФ в Україні.

— Дошкілля повинно розвиватися, змінюватися, і дошкіллю потрібна допомога. Я дякую людям, які щодня виходять за межі обов’язків, знаходять вирішення проблемам, які не передбачалися. Ви закладаєте в наших дітей стрижень людяності, фундамент ідентичності українця  це надзвичайно важлива роль, зазначив міністр.

— Ранній вік — унікальний період, який є вирішальним для гармонійного розвитку дитини. Ось чому, незважаючи на триваючу війну, важливо надати дітям можливості для розвитку. Попри всі ризики та виклики, з якими сьогодні стикається Україна, ми є свідками численних прикладів рішучості, креативності, стійкості та прагнення освітян дошкілля бути опорою, порадниками і друзями для наймолодшого покоління. Ваша праця та внесок в їхнє майбутнє — безцінні,  зазначила голова секції освіти.

Цією відзнакою партнер Global Teacher Prize Ukraine — Дитячий фонд Організації Об’єднаних Націй (ЮНІСЕФ) — засвідчує свою повагу і вдячність українським вихователям, які продовжують підтримувати освіту та розвиток наймолодшого покоління українців попри воєнні виклики.

Також Вікторія отримала мільйон гривень від ЮНІСЕФ на здійснення своєї освітньої мрії.

— Саме на вихователях лежить відповідальність виховати зрілу, духовну націю, яка сміливо рухатиметься в тому напрямку, який вважатиме за потрібне. Наші діти повинні вирости вільними людьми у вільній країні, зазначила Вікторія під час нагородження.

Global Teacher Prize Ukraine — щорічна національна премія для вчителів — агентів освітніх змін, що проводиться з 2017 року в Україні. Премія покликана відзначити досягнення вчителя не лише щодо своїх учнів, а й щодо суспільства, та підкреслити важливість педагогів в Україні.

Цьогоріч Global Teacher Prize Ukraine зібрала понад пів тисячі історій вчителів з усієї України. Вже другий рік головна мета премії під час повномасштабної війни — розповідати історії вчителів, щоб у такий спосіб подякувати їм і відзначити важливість їхньої праці. А 7 жовтня на церемонії організатор премії — громадська спілка «Освіторія» — показав історії, які уособлюють українське вчительство воєнного часу.

Поділитися цією статтею