За новітні підходи у викладанні з елементами лідерства та менторства національна премія Global Teacher Prize Ukraine відзначила 23-річного Петра Сітека зі Львова.

Вчитель викладає у львівській Школі вільних та небайдужих. Однією з особливостей його викладання є те, що Петро не приховує своїх почуттів перед учнями, а вчить їх того, що кожна людина може відчувати сум, радість, невдоволення та, навпаки, задоволення. Його уроки часто проходять у неформальній атмосфері та присвячені важливим темам сьогодення. Петро викладає дебати і менторство, які, на його думку, є важливими у формуванні особистості учня.

Ми повинні змінювати наші підходи до освіти. Сконцентруватися на тому, яких особистостей ми допомагаємо формувати. А не на знаннях, які вони здобувають. Оскільки в цій справі головне надихнути, і тоді вже ніхто не зможе зупинити людей, які хочуть здобути знання. Я вірю, що саме освіта здатна змінити світ, зазначив педагог у своїй заявці.

Відзнаку вчителю вручала особисто перша леді України Олена Зеленська.

Долучилася до нагородження вчителя і Патриція Марущак, виконавча директорка Finn Church Aid — міжнародної організації, що допомагає відновлювати безперервний доступ до освіти. 

— Ми ставили собі за мету розкрити творчий потенціал передусім нового покоління освітян. Зміцнити їхню мотивацію до праці, підвищити статус вчителя не лише в сучасній школі, а й у суспільстві. Врешті-решт знайти таланти і сприяти їхньому становленню і росту, підтримуючи цим право дітей на якісну освіту в Україні і в усьому світі, зауважила Патриція Марущак, коли вручала вчителю нагороду.

Також Петро отримав грант від організації на мільйон гривень на втілення своєї освітньої мрії.

Цією відзнакою партнер Global Teacher Prize Ukraine  міжнародна організація Finn Church Aid, яка впроваджує в Україні проєкти підтримки сектора освіти для забезпечення безперервного доступу до навчання та інновацій, дякує всім учителям, що представляють нове покоління освітян.

— Віра це найменша, але водночас одна з найважливіших речей, які ми можемо дати іншим людям. І це і є про небайдужість. Крок за кроком, від очей, які горять в учнів, до мрій, які здійснюються і зараз змінюють світ. Тому буйно мрійте, вірте в себе та інших, і спільно ми зможемо зробити цю країну і світ краще, — звернувся до освітян Петро під час вручення нагороди.

Global Teacher Prize Ukraine — щорічна національна премія для вчителів — агентів освітніх змін, що проводиться з 2017 року в Україні. Премія покликана відзначити досягнення вчителя не лише щодо своїх учнів, а й щодо суспільства, та підкреслити важливість педагогів в Україні.

Цьогоріч Global Teacher Prize Ukraine зібрала понад пів тисячі історій вчителів з усієї України. Вже другий рік головна мета премії під час повномасштабної війни — розповідати історії вчителів, щоб у такий спосіб подякувати їм і відзначити важливість їхньої праці. А 7 жовтня на церемонії організатор премії — громадська спілка «Освіторія» — в ефірі національного телемарафону показав історії, які уособлюють українське вчительство воєнного часу.

Поділитися цією статтею