Цьогоріч національна премія Global Teacher Prize Ukraine відзначила незламних учителів. Однією з них стала Лариса Фесенко із села Лісна Стінка Куп’янського району Харківської області. За час війни пані Лариса пережила зраду колег, 45 діб російського «підвалу» і втечу в ніч деокупації Куп’янська.

Вчителька працювала директоркою та викладала англійську мову в Лісотехнічному ліцеї Курилівської сільської ради, коли розпочалося повномасштабне вторгнення. Після окупації села вона стала однією з тих освітян, хто не перейшов на бік агресора і відмовився викладати за російською програмою.

Я — директорка, яку призначила українська влада, і поки я тут, ви маєте виконувати мої доручення. А ваші добровільні згоди на співпрацю я обов’язково передам у відділ освіти, відповіла вона зрадникам, які перейшли на російський бік.

Через проукраїнську позицію колишні колеги написали скаргу, через що Ларису протизаконно утримували в підвалі протягом 45 діб і постійно допитували. Порятунком для неї стала втеча з ув’язнення під час деокупації міста. Згодом Лариса повернулася до своєї рідної школи і продовжила навчальний процес онлайн. Наразі вона керує процесом відбудови школи та постійно підтримує зв’язок з учнями. Історію про незламність Лариси вже задокументували у фільмі французькі журналісти.

За мужність і відвагу нагороду вчительці вручила особисто Тайра (Юлія Паєвська), одна з найвідоміших українських парамедиків, котра сама пережила три місяці російського полону.

— Ви знаєте, що робили росіяни, коли заходили в наші міста та села — вони йшли до шкіл і бібліотек, знищували книжки, підручники, прапори і навіть вишиванки. Першою ціллю ворога були волонтери і вчителі. Бо саме культура формує націю, — підкреслила важливість освіти парамедикиня.

Також Лариса отримала грант від ЮНІСЕФ на мільйон гривень на втілення освітньої мрії.

— Я дуже рада, що в мене є нагода сказати велике «Дякую» захисникам та захисницям, які  боронять нашу землю. І тим учителям, які не зламалися та відмовилися викладати за російськими програмами,  сказала Лариса під час нагородження.

Global Teacher Prize Ukraine — щорічна національна премія для вчителів — агентів освітніх змін, що проводиться з 2017 року в Україні. Премія покликана відзначити досягнення вчителя не лише щодо своїх учнів, а й щодо суспільства, та підкреслити важливість педагогів в Україні.

Цьогоріч Global Teacher Prize Ukraine зібрала понад пів тисячі історій вчителів з усієї України. Вже другий рік головна мета премії під час повномасштабної війни — розповідати історії вчителів, щоб у такий спосіб подякувати їм і відзначити важливість їхньої праці.

Поділитися цією статтею