Лілія Гриневич, пані міністр освіти і науки України у 2016-2019 роках, проректорка Київського університету імені Бориса Грінченка, пояснила, чому саме у 18 років учні набувають необхідних навичок, щоб завершити шкільну освіту.

Вона розповіла це під час дискусії «12-річна школа з 5 років? Міжнародний досвід і психологічні аспекти», на якій освітні експерти обговорили тривалість та особливості шкільної освіти, а також ідею про навчання з 5 років.

Питання, яке слід вирішити в першу чергу: що саме не влаштовує в початку освіти з 6 років? І залежно від відповіді корегувати, можливо, зміст і форму дошкільної освіти. Адже є сталі етапи розвитку дитячої психіки, які змінити неможливо.

Лілія Гриневич вважає, що ця теза стала наступним кроком у дискусії, що 18-річні учні не можуть залишатись у школі. Батьків це непокоїть, виникає багато домислів.

«Дуже багато батьків проти 12-річки, коли вони думають, що діти мають сидіти в такій школі, як вона є зараз, з її метою. Мета освіти в Новій українській школі є іншою. Це набуття компетентностей, необхідних для життя людини, її особистісної і професійної реалізації. А це не лише знання, у й уміння їх застосовувати для вирішення практичних проблем, м’які навички, які зараз не формуються в школі, а потрібні для успішної самореалізації. Це соціальна, громадянська, екологічна, культурна компетентності. Щоб сформувати такі компетентності, потрібні інші методики і більше навчального часу.

Якщо ми йдемо до цього результату — профілю випускника Нової української школи, то потрібен час і вікова готовність учнів забезпечити такий результат. У 6 років дитина готова до навчання, а у 18 років, коли завершує навчання, — готова до свідомого вибору, що робити далі.

Розмова про початок навчання з 5 років має на меті зняти дискусію про навчання у 18 років і при цьому показати, що в нас є 12-річна освіта. Але таким чином ми ламаємо підходи до початкової освіти, штучно заходячи в дошкілля і називаючи це школою. Так ми крадемо в дітей один рік обов’язкової освіти, яка готує їх до життя і успішної самореалізації», — розповіла Гриневич.

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов наголосив ще на одному аспекті: якщо учень отримуватиме атестат про загальну середню освіту в 17 років, то молодій людині буде важко влитися в соціальне життя. Адже знайти легальну захищену роботу в такому віці майже неможливо.

Фото Gabriel Tovar on Unsplash.

Поділитися цією статтею