Міністр освіти і науки Лілія Гриневич звернулася до голови КМДА Віталія Кличка з приводу рішення КМДА встановити оплату за навчання в комунальних дитсадках для бітьків дітей, які не зареєстровані в місті Києві. Про це повідомляє прес-служба МОН.


Міністр нагадала, що в зазначеному випадку сплата за навчання в комунальних дитсадках є порушенням:

  • частини третьої статті 53 Конституції України (Держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах; розвиток дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої і післядипломної освіти, різних форм навчання; надання державних стипендій та пільг учням і студентам).
  • частини другої статті 2 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», згідно з яким реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути умовою реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією, законами чи міжнародними договорами України, або підставою для їх обмеження.
  • частини другої статті 28 Закону України «Про дошкільну освіту», де визначено, що дитина має гарантоване державою право на безоплатну дошкільну освіту в державних і комунальних закладах освіти.
  • статті 3 та частини другої статті 19 Закону України «Про охорону дитинства», згідно з якими держава гарантує доступність і безоплатність дошкільної освіти в державних і комунальних навчальних закладах.

Повний текст відповідного листа можна переглянути за посиланням


Зазначене рішення Київської міськради набуло чинності 1 січня 2019 року і передбачає встановлення плати за надання дошкільної освіти в комунальних закладах дошкільної освіти територіальної громади міста Києва для батьків дітей, які не зареєстровані в місті Києві.

Поділитися цією статтею