На вільні місця під час вступу до першого класу відбуватиметься жеребкування. Про це повідомила міністр освіти і науки Лілія Гриневич в ефірі «Сніданку з 1+1».

Ті, хто належить до території обслуговування конкретної школи, вступають без жодного конкурсу. Також пріоритет надається тим, чиї брат чи сестра вже навчаються у закладі. На вільні ж місця відбудеться процедура жеребкування, коли випадковим чином серед бажаючих потрапити до певного закладу обиратимуться декілька осіб. 

Жеребкування допоможе побороти корупцію, яка виникає під час проведення конкурсів на вступ до перших класів.

Наказ про проведення жеребкування ще не затверджений. «Зараз ми з Мін’юстом обговорюємо критерії жеребкування, починаючи з присутності всіх батьків» — поділилася планами міністр. Планується, що буквально в день жеребкування обирають людину, яка його проводитиме, і це не може бути хтось із керівного персоналу, хто знатиме, де і що лежить. Вибір відбуватиметься на основі випадково витягнутих з барабану листочків. 

Першопочатково була пропозиція проводити вибір на основі дат народження, однак такий спосіб було визнано дискримінуючим. 

«Початкова школа повинна бути однакова для всіх», — пояснила нові правила Лілія Гриневич. Уже пізніше можна обирати школу на основі вподобань дитини, однак у шестирічному віці це, на думку, міністра, неправильно. У міністерства є більші задачі для першого класу, ніж просто вміти лічити й писати, — усіх дітей повинні навчити так званим «м’яким» навичкам (вміння працювати у групі, виховувати в собі емпатію та підвищувати свій емоційний інтелект).

Зарахування першачків до школи

Один з важливих принципів реформи #НоваУкраїнськаШкола – забезпечити гарантоване державою право дитини здобути освіту в закладі, максимально наближеному до її місця проживання. Документ, який регламентує порядок зарахування учнів до школи наразі доопрацьовується з Мін’юстом. «Жодна дитина не залишиться поза школою», – наголошує Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич в ефірі Сніданок з 1+1.

Gepostet von Міністерство освіти і науки України am Mittwoch, 18. April 2018

Поділитися цією статтею