Національна премія Global Teacher Prize Ukraine відзначила внесок освітніх терапевтів у відновлення навчання під час війни. Кураторка премії й телеведуча «1+1» Наталія Мосейчук обрала серцем і відзначила особисто таких педагогів в особі Олени Анопрієнко. Пані Олена — завідувачка центру медико-психологічної, соціально-реабілітаційної допомоги НДСЛ «Охматдит». Від початку повномасштабного вторгнення вона рятувала дитячі душі у лікарні «Охматдит» та підтримувала колег-освітян, надаючи їм необхідні знання та навички для психологічної самопідтримки.

Олена Анопрієнко

— Попри складні умови роботи під час повномасштабного вторгнення ми з колегами щовечора зустрічалися онлайн для навчання: ми вчимося працювати із дитячими психотравмами, адиктивною поведінкою дітей, навчаємо педагогів, адже знання психології дає їм ресурс бути стійкими і мати змогу допомогти іншим, — розповідає Олена Анопрієнко.

Кураторка премії Наталія Мосейчук подякувала всім освітнім терапевтам, лікарняним вчителям, які зцілювали серця і душі українських дітей, і вручила Олені Анопрієнко сертифікат, що передбачає премію для вчительки на відновлення та оздоровлення.

— Я пригадую, як у березні, у бомбосховищі був мій син Матвій і ще багато таких самих дітей. Вони були в навушниках з айпадами в руках, і всіх їх взяли на руки ви, вчителі, — поділилася спогадами Наталія Мосейчук під час церемонії. — Батьки цих дітей сиділи в стрічці новин, від нас залежала вода і їжа для дітей. Від вас, учителі, залежали їхні голови і їхні душі… У найтрагічніші тижні після початку повномасштабної війни пані Олена просто жила в Охматдиті: вона приймала скривавлених дітей і чула їхні історії — як вони залишилися без батьків, братів і сестер, без кінцівок. Це величезний подвиг, — не стримувала сліз Наталія Мосейчук.

— Вчитель — це психолог: він не може не відчувати дитину, коли її навчає, — вважає Олена Анопрієнко. — Без учителя немає майбутнього. Ця нагорода належить і лікарям, і психологам, і вчителям, які об’єдналися навколо дитини. Я дякую своїм колегам, своєму чоловіку — він мій головний психотерапевт, а також дякую ЗСУ — вони виборюють нашу надію і перемогу, — сказала зі сцени пані Олена.

Олена Анопрієнко та Наталія Мосейчук

Після нагородження Олена Анопрієнко не стримує емоцій і каже, що відзнака — це велике натхнення для неї працювати далі, адже вчителям дуже потрібна її підтримка.

— Я пишаюся нашими вчителями і всім українським суспільством, яке об’єдналося заради перемоги. І я щаслива, що сама стала частинкою новітньої історії України. Я присвячую цю нагороду всім українським дітям. Вони пережили травматичні події, і я дуже хочу, щоб вони були незламні, щоб знайшли сили відновитися і відбудовувати нашу країну.

Нагадаємо, партнер премії — Програма сприяння громадській активності «Долучайся», що фінансується агенством США з міжнародного розвитку USAID та здійснюється Pact в Україні — подарував планшети всім героям освітнього фронту, чи історії розповіли в телемарафоні.

Поділитися цією статтею