Вже третій рік поспіль школярі Донецької, Луганської, а з минулого року і Харківської областей братимуть участь у конкурсі відгуків на українські книжки «Читай-пиши».

Цей проєкт, говорять організатори, орієнтований у майбутнє.

«Чим важливі освітні та творчі конкурси? Тим, що вони, так чи інакше, стосуються майбутнього. Майбутнє не починається завтра. Воно формується сьогодні. Зокрема — освіченістю й креативністю наших дітей», — переконаний письменник Сергій Жадан.

Щоб узяти участь у конкурсі, треба прочитати книжку українського автора, обговорити її з друзями або просто добре подумати і — зробити на неї рецензію. Надіслати її можна до 28 квітня за посиланням.

Переможців обиратимуть у двох вікових категоріях: 10–13 та 14–17 років та в двох номінаціях: текстова і відеорецензія. Рецензувати можна не лише художні книжки, а й нон-фікшн: науково-популярну літературу, біографії, мемуари.

Текстовий відгук може бути обсягом від 2 до 5 тисяч знаків, відео про книжку — тривалістю до 5 хвилин і в різних форматах: монолог, розмова з кількома людьми — навіть суперечка, розповідь з елементами буктрейлера тощо.

Призовий фонд конкурсу влаштовано таким чином, щоб задовольнити різні дитячі бажання. По-перше, усі 12 переможців приїдуть улітку до Харкова, де зможуть не лише розважитися, а й побачити, як працює велика ІТ-компанія, друкарня та ЛітМузей. По-друге, подарунки за різні місця — корисні гаджети: планшети, комплекти для відеоблогерів та смарт-годинники. І, звичайно, книжкові сертифікати, які дозволять обрати й отримати хорошу добірку видань. Цього року «книжковий партнер» і співорганізатор — видавництво Vivat. Найцікавіші роботи будуть опубліковані на сайті BaraBooka і в журналі «Однокласник».

За попередні два роки рецензії на конкурс надіслали понад 600 дітей.

Журі конкурсу: Сергій Жадан, Андрій Курков, Ганна Улюра, Ірина Славінська, Анастасія Музиченко, Ярослав Підгора-Гвяздовський, Таня Стус, Галина Ткачук, Маша Сердюк.

Конкурс заснували Благодійний фонд Сергія Жадана та простір дитячого читання BaraBooka, з 2020 його співорганізатором є Український Інститут книги, а з 2021 — і видавництво Vivat. Постійні партнери — фонди Ukraine Charity i Razom for Ukraine та агенція Bagels & Letters.

За новинами і перебігом конкурсу можна стежити за посиланням.

Поділитися цією статтею