CPH:Forum, індустріальна секція міжнародного фестивалю документального кіно CPH:DOX у Копенгагені, оголосила свої нагороди. Одну з цих нагород отримав документальний фільм про освіту під час війни «Стрічка часу» режисерки Катерини Горностай, над яким працює громадська спілка «Освіторія» спільно з виробничою компанією «2Брейв Продакшнс».

Проєкт фільму української режисерки Катерини Горностай отримав нагороду Eurimages New Lab Outreach Award у розмірі €30,000. Ця нагорода має на меті підвищити громадську увагу до інноваційних та експериментальних проєктів на етапі завершення виробництва або в постпродакшені. Зйомки документального фільму «Стрічка часу» ініціювала громадська спілка «Освіторія», щоб продемонструвати вплив повномасштабної війни на освіту, життя учнів і вчителів.

За словами голови спілки Зої Литвин, фільм — це не лише хроніка навчання у війні, а й «інструмент, який має показати світовій спільноті, що освіта — надважлива сфера і що українські учні та вчителі роблять усе можливе і неможливе, щоб продовжувати навчати і навчатися, у тому числі на прифронтових та деокупованих територіях». Кадри з майбутнього документального фільму можна побачити в офіційному тизері до премії для вчителів Global Teacher Prize Ukraine 2023.

CPH:Forum фінансує креативні, ризиковані і візуально сильні кінопроєкти документального жанру. Члени журі відзначили «Стрічку часу» як фільм з високою кінематографічною якістю, який уникає традиційних наративних структур. «Цей фільм подає відтінений образ життя у розірваній війною країні, і ми сподіваємося, що ця нагорода допоможе йому знайти широку міжнародну аудиторію», — додали вони. Хронометраж фільму «Стрічка часу» — 90 хв. Реліз заплановано на початок 2025 року.

«Пітчинги — це завжди стресово, бо від них залежить, наскільки голосно прозвучить на фестивалях майбутній фільм. Але зараз, під час широкомасштабної війни, відповідальність зросла в рази ще й тому, що документалістика має просвітницьку функцію. Кожна можливість поїхати за кордон і показати там кавалок документального матеріалу про українську сучасність — це важливий інструмент впливу, заохочення людей цікавитись Україною, співпереживати і допомагати їй. Тим більше що наш проєкт має цікавий кут зору на війну: ми її не показуємо в кадрі, але вона відображається в кожній повітряній тривозі, в кожному бомбосховищі, в кожному обличчі дитини чи вчителя української школи», — говорить Катерина Горностай.

Катерина Горностай — одна з найбільш знаних українських кінорежисерок. Її попередній фільм «Стоп-Земля» отримав численні нагороди в Україні та по всьому світу, включаючи нагороду Crystal Bear Generation 14+ на Берлінале 2021.

Поділитися цією статтею