Вчені вважають, що в сучасному світі багато батьків, прагнучи до ідеалів виховання, виснажують себе. І це призводить до зворотного результату.

Виховувати дітей — процес відповідальний і супроводжується частими стресами. Перехід таких ситуацій в хронічну форму призводить до виснаження, емоційної віддаленості від дітей та почуття батьківської неефективності. Таке вигорання однаково негативно впливає як на батьків, так і на дітей.

Так вважають вчені з Лувенського та Стенфордського університетів, які опублікували своє дослідження у виданні Clinical psychological Science.

Результати свідчать, що батьківське вигорання провокує у сім’ях насильство та зневажливе ставлення, у дітей частіше з’являються ідеї втекти з дому.

Вчені провели експеримент, в якому взяли участь понад 2 500 батьків з Бельгії та Британії. Аналіз опитувань, які сім’ї заповнювали тричі протягом року, показав, що у людей, які, намагалися бути ідеальними батьками, відбулося повне виснаження. У результаті в їхніх дітей з’явилися думки покинути сім’ю, скарги на брак уваги та прояв насильства з боку батьків.

Дослідники виявили чіткий взаємозв’язок між вигоранням батьків і відсутністю від них уваги. Стосунки не змінювалися навіть за бажання учасників поліпшити їх.

Батьківське вигорання називають серйозним станом, який потребує термінової уваги.

Поділитися цією статтею