В Україні 21 травня провели всеукраїнський онлайн-урок з кібергігієни для учнів 8–11-х класів. Метою заняття було підвищити обізнаність підлітків про важливість та основи кібербезпеки. Він був розроблений Всеукраїнською школою онлайн та ГС «Освіторія».

«Наші життя, секрети, фінанси і навіть спогади зберігаються в цифровому вигляді. Це означає, що вони можуть стати мішенню для кіберзлочинців. Хоча ми не можемо повністю зупинити кіберзлочинність, але можемо бути підготовленими, навчитися захищати себе та наші спільноти. Уявіть світ, де кожен з нас обізнаний та екіпірований знаннями про кібербезпеку. Світ, де ми не просто пасивні користувачі, а активні учасники нашої власної безпеки в інтернеті», – розповідає у відеоуроці фахівець із кібербезпеки Єгор Аушев.

На думку експерта, учням 8-11-х класів, щоб вберегтися від кібершахраїв, варто знати базові правила кібергігієни:

  • надійний пароль повинен містити не лише малі літери, а й великі чи спеціальні символи;
  • для конфіденційних операцій необхідно обирати перевірену точку доступу чи мобільний інтернет, а не публічну мережу WiFi;
  • якщо ви отримали підозріле посилання, ніколи не переходьте за ним. Найкраще ігнорувати його, адже зловмисники навчилися майстерно підробляти сторінки.

Урок можна переглянути на YouTube-каналі Всеукраїнської школи онлайн.

Також для учнів доступні додаткові корисні матеріали для засвоєння теми:

  • Гайд, що розповідає про захист персональних даних.
  • Добірка розважальних освітніх відео, де розповідають про основні правила кібергігієни.
  • Пам’ятка «Як убезпечити себе від шахраїв?»: https://cutt.ly/NetTqxKZ
  • Інтерактивна гра на сайті у форматі едьютейнмент для перевірки і розвитку знань з кібербезпеки: https://cutt.ly/OetE0tUC

Всеукраїнська інформаційно-освітня кампанія з підвищення рівня обізнаності населення України щодо кіберзагроз та основних правил кібергігієни реалізується Представництвом Фонду цивільних досліджень та розвитку США в Україні за підтримки Державного департаменту США та за сприяння Національного координаційного центру кібербезпеки при РНБО України та МОН України, а також за інформаційної підтримки Всеукраїнської школи онлайн, ГС «Освіторія» та «Київ Цифровий».

Поділитися цією статтею