Департамент освіти Києва видав наказ, яким пропонує звільнили випускників 11-х класів, які не планують вступ цього року, від державної підсумкової атестації. 4 червня Міністерство освіти і науки оприлюднило офіційну позицію, в якій чітко сказано: наказ про скасування ДПА у формі ЗНО є нечинним і не підлягає виконанню. Це зазначено на сайті МОН. 

Наразі законодавство України не наділяє ані МОН, ані місцеві органи виконавчої влади повноваженнями звільняти учнів від державної підсумкової атестації, що відбувається у формі зовнішнього незалежного оцінювання.

Відповідно до Закону України «Про повну загальну середню освіту», учні отримують документи про освіту після завершення навчання за освітньою програмою та на підставі результатів річного оцінювання і державної підсумкової атестації.

До того ж, згідно з вимогами законодавства, наказ Департаменту підлягає державній реєстрації у відповідному територіальному органі Міністерства юстиції України. Такі накази стають чинними лише після їхньої державної реєстрації та офіційного опублікування. 

Про те, що повноважень на звільнення від ДПА у формі ЗНО у місцевої влади немає, зазначає і Андрій Ночкін, начальник відділу Українського центру оцінювання якості освіти.

«Наказ наразі не чинний, він повинен пройти правову експертизу та отримати висновок органу, що здійснює державну реєстрацію (Центральне міжрегіональне управління Міністерства юстиції). Від ЗНО столиця може звільнити лише тих, хто здобував освіту за кордоном, ув’язнених, вечірників/заочників/екстернів тощо. А решта учнів від ДПА не звільнені», — наголошує Андрій Ночкін на своїй Facebook-сторінці.

Пропозицію скасувати ДПА підтримали мер столиці Віталій Кличко та освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

Нагадаємо, що ДПА для 4-х та 9-х класів Міністерство освіти і науки скасувало ще раніше.

Пробне ЗНО проведуть 15-17 червня, основна сесія ЗНО відбудеться з 25 червня по 17 липня.

ЗНО у Києві планують складати 31 тисяча киян, з них 17 тисяч  цьогорічні випускники шкіл.

Для проведення незалежного оцінювання у столиці підготували майже 7 тисяч аудиторій. Там будуть здійснювати всі необхідні дезінфекційні заходи та контроль за станом учасників іспиту.

https://don.kyivcity.gov.ua/
https://don.kyivcity.gov.ua/
Поділитися цією статтею
Автор: